Diëtist bij Basalt: Samen werken aan herstel

Auteur: Tineke Eeltvelt | Geplaatst op: 19 september 2024
Categorie: Diëtetiek

Vandaag is het de Dag van de Diëtist, een mooi moment om stil te staan bij de bijzondere kanten van mijn werk als diëtist bij Basalt. In de revalidatiezorg ontmoet ik patiënten zoals Jaap*, een patiënt met COPD met een te laag gewicht. Samen met Jaap werk ik aan een voor hem gezonder gewicht.

COPD is een chronische aandoening waarbij benauwdheid en vermoeidheid vaak de overhand nemen. Dit zorgt er ook voor dat veel patiënten, zoals Jaap, minder trek hebben en het plezier in eten verliezen. Het gevolg? Onbedoeld gewichtsverlies - Jaap verloor maar liefst een kwart van zijn lichaamsgewicht. Geen ideale situatie wanneer je start een een revalidatietraject…. Zijn lichaam krijgt simpelweg minder binnen dan het nodig heeft, terwijl hij juist meer energie zou moeten binnenkrijgen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij COPD verbruikt je lichaam namelijk extra veel energie: het vecht tegen ontstekingen in de longen en ademhalen kost meer kracht. Hierdoor raken patiënten vaak in een vicieuze cirkel van gewichtsverlies, waardoor hun weerstand daalt en ze vatbaarder worden voor ziektes. Jaap wil graag sterker worden en weer op een gezond gewicht komen, maar dat blijkt een flinke uitdaging.

In ons eerste gesprek stelden we zijn energiebehoefte vast op 2300 kcal per dag. Op papier lijkt dat goed te doen, maar in de praktijk zag ik dat Jaap alsnog bleef afvallen, zelfs toen hij meer en vaker begon te eten. Bij mensen met COPD kan het dagelijkse energieverbruik soms wel 1,5 tot 2 keer zo hoog zijn als normaal! Het lijkt bijna onmogelijk om genoeg binnen te krijgen met gewone maaltijden. Daarom gebruiken we hulpmiddelen zoals energierijke dieetvoeding in de vorm van drankjes en toetjes die tussen de maaltijden door worden genomen. Jaap gebruikt nu drie keer per dag zo’n aanvulling, maar zijn gewichtstoename blijft nog achter.

Daarom werk ik nauw samen met de fysiotherapeut en ergotherapeut in ons behandelteam. We onderzoeken of we Jaap’s energieverbruik uit dagelijkse activiteiten kunnen verminderen, want hij is ontzettend actief. Vaak heeft hij al een hele dag achter de rug vóór hij aan zijn training bij Basalt begint!

Naast meer calorieën letten we ook op eiwitten. Eiwitten zijn een bouwstof voor de spieren. Voor longpatiënten is eiwit essentieel voor de ademhalingsspieren. Bij het aankomen is het belangrijk dat we spiermassa opbouwen in plaats van alleen vet. Dit doen we met een combinatie van krachttraining en eiwitrijke voeding.

Stap voor stap werken we aan een gezond gewicht voor Jaap. Een kant-en-klare oplossing voor ondergewicht bij COPD heb ik helaas niet, maar met een op maat gemaakt dieetadvies is er vaak veel vooruitgang mogelijk. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Samen met de fysiotherapeut, ergotherapeut en andere behandelaren vormen we een sterk team dat onze patiënten optimaal ondersteunt. Wat een vak!

*dit is niet de echte naam van de patiënt

Deel dit bericht:




Terug