Het goede gesprek bij Basalt
Door: Jaap van Lotringen, Revalidatiearts bij Basalt in Zoetermeer
Bij Basalt zijn we in navolging op de landelijke campagne "Begin een goed gesprek" begonnen met de uitrol van een project "Samen Beslissen". Voor dit project ging een projectteam bestaande uit Basalt collega's en patiënten aan de slag om na te denken hoe we patienten en zorgmedewerkers kunnen helpen bij het voeren van het goede gesprek om samen tot een behandeling te komen die goed aansluit op de behoefte en situatie van de patiënt en zijn naasten. Onderzoeken laten zien dat dit leidt tot beter geinformeerde patiënten die zich betrokken voelen bij het behandelproces en daardoor trouwer zijn aan hun therapie. Goed voor de patiënt en goed voor Basalt. De komende 6 maanden zal binnen de organisatie aandacht zijn voor dit project oa in de vorm van training en bewustwording. Revalidatiearts Jaap van Lotringen heeft al gezien wat "Samen Beslissen" kan betekenen voor behandelaar en patiënt en klom in de pen om in dit kader een blog te schrijven.
"Het is dinsdagochtend 09:30 uur als u de revalidatiepoli van Basalt binnenloopt in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Uw eerste afspraak na uw ziekenhuisontslag. Tijdens de afspraak met mij, uw revalidatiearts, wordt vanalles besproken; uw klachten, de beperkingen die u ervaart bij dagelijkse activiteiten, en het verdriet en de frustraties die u hierdoor ervaart. Na lichamelijk onderzoek bespreken we de verschillende behandelopties, geef ik u adviezen en worden de verwijzingen naar een fysiotherapeut en een ergotherapeut op een printje meegegeven. Het is 10.35 u als u het ziekenhuis weer verlaat. Eenmaal thuis vertelt u uw naaste wat er allemaal is besproken. U herinnert zich vooral dat u aan de slag moet met therapeuten en dat u verwijsbrieven heeft meegekregen. Verder verbaast u zich erover dat u zo weinig heeft onthouden van het gesprek.
Een op de drie patiënten geeft aan dat ze de inhoud van het gesprek met hun arts niet onthouden, sommige onderzoeken laten zelfs zien dat 80% van de ondervraagden de informatie direct vergeet zodra men de artsenkamer verlaat. Een groot deel van de patiënten geeft aan zich niet te herinneren dat er meerdere mogelijke behandelopties zijn voorgelegd, en voelt zich daardoor niet betrokken bij de keuze van het behandeltraject. Een zeer onwenselijk situatie als u het mij vraagt.
Deze bewustwording was voor mijn collega’s en mij dan ook de aanleiding om ons aan te melden voor de cursus ‘Samen Beslissen’. Een nuttige cursus, want door andere gesprekstechnieken toe te passen, kunnen wij als arts een mooie bijdrage leveren aan het beter onthouden van de inhoud van het gesprek. Hiermee maken we het gesprek effectiever, en kan de patiënt bewuster meebeslissen over het behandeltraject. Zo ervaart de patiënt dat hij beter betrokken wordt bij de keuze van de behandeling.
Wij artsen kunnen dus een goede bijdrage leveren aan het beter onthouden van het gesprek door andere gesprekstechnieken toe te passen. Daarnaast zijn er tips die u als patient kunt gebruiken om zo goed mogelijk voorbereid naar het gesprek te komen. Neem bijvoorbeeld iemand mee, twee paar oren horen meer dan een. Verder adviseer ik om de sites van www.Begineengoedgesprek.nl en www.3goedevragen.nl te bekijken. Schrijf uw vragen tijdens het gesprek op of vraag de arts om een gespreksverslag. Tot slot is het voor u belangrijk om te weten dat u altijd mee mag en kunt beslissen. Als u dat in het achterhoofd houdt voorafgaand aan het gesprek dan brengt ons dat ook weer een stapje verder in de goede richting. Zodat we op basis van een goed en bewust gesprek de weg naar de juiste zorg voor u samen kunnen bepalen!"
Deel dit bericht:
Terug