Symposium over jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) tijdens de Brain Awareness Week
Jongeren die als gevolg van een ongeluk of ziekte te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) lopen tegen andere problemen aan dan hun leeftijdsgenoten. Door hun hersenletsel kunnen ze minder onthouden, worden ze eerder moe, uiten ze zich anders en nemen ze andere beslissingen. Kennis over het onderwerp en begeleiding vanuit de directe omgeving helpt deze jongeren om beter door de puberteit heen te komen. Daarom organiseerde de werkgroep Hersenletsel en Jeugd (HeJ), onder andere samen met BrainSupport en onderzoekers van Basalt een symposium tijdens de ‘Brain Awareness Week’. Een week waarin aandacht werd gevraagd voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel.
Het symposium ging specifiek in op de ‘hobbels’ die jongeren met NAH moeten nemen tijdens verschillende “transitiemomenten” van kind naar volwassen zijn. Als bijvoorbeeld de huisarts, de behandelaar in het revalidatiecentrum of de reguliere fysiotherapeut of logopedist van de jongere zich bewust is van de onzichtbare gevolgen van NAH en de fases die daarin te onderscheiden zijn, dan kunnen ze de jongere beter begeleiden. Tijdens het symposium werden bovendien nieuwe inzichten gedeeld over het verkrijgen van een juist beeld van het letsel. Wanneer data uit de gebruikelijke MRI scan aangevuld worden met data uit technieken zoals een PET scan, een EEG en een analyse van de ‘witte stof’ (dat signalen tussen zenuwcellen doorgeeft), dan kan met behulp van Machine Learning een voorspelling worden gedaan over het hersteltraject. Een goede voorspelling van het hersteltraject helpt zorgprofessionals bij het bepalen van de juiste behandeling.
Hoogleraar Jan Willem Gorter (gespecialiseerd in deze doelgroep), neurowetenschapper Marsh Königs en ervaringsdeskundige Marjolein Traa vertelden over de fysiologische, psychologische en praktische gevolgen van hersenletsel tijdens het volwassen worden. Er was een brainstormsessie over het opzetten van een landelijk netwerk voor paramedici, en het recent gelanceerde landelijke behandelprogramma voor jongeren met NAH werd gepresenteerd. Verder was er aandacht voor het online platform Breinstraat.nl. Breinstraat.nl biedt veel informatie, lotgenotencontact en handige tools gericht op jongeren met NAH.
Deel dit bericht: