Blog van de clientenraad: Gezonde Leeefstijl vanuit de ogen van een ervaringsdeskundige

Auteur: Saartje Oldenburg, lid Clientenraad Basalt | Geplaatst op: 15 oktober 2024
Categorie: Clientenraad

Toen er sprake was om vier maanden met mijn man mee te gaan naar India, twijfelde ik geen moment. Als ik iets geleerd heb van mijn ziekte MS, is het om steeds de uitdaging aan te gaan, dingen te blijven doen! Misschien is India niet het makkelijkste en zeker niet het toegankelijkste land, maar ik zou deze ervaring niet willen missen. Ik schrijf dit vanuit ons appartement in Chennai, Zuid-Oost India.

Sinds april dit jaar ben ik lid van de Cliëntenraad. Acht jaar geleden verbleef ik vier maanden klinisch en acht maanden poliklinisch bij Basalt Den Haag Vrederustlaan. Van een gezonde vrouw werd ik ineens een patiënt met een a-typische vorm van MS. Mijn spraak was weg en mijn lichaam aan de rechterkant verlamd. Een intensief revalidatietraject volgde. Tijdens mijn verblijf bij Basalt heb ik wel eens gemopperd over de planning die niet helemaal klopte en verwonderd over de minimale hoeveelheid groente en fruit die werd aangeboden. Maar de toegewijde zorg van specialisten, verpleegkundigen en medewerkers won het altijd. Ik moest van ver komen en ik ben samen met Basalt ook ver gekomen.

In de Cliëntenraad heb ik mij aangesloten bij de werkgroepen Gezonde Leefstijl, Blended Care (e-health) en Lange Termijn Huisvesting Plan (nieuwbouw Delft).

Die eerste sprong er gelijk uit voor mij, daar wil ik hier wat dieper op in gaan. Ik denk namelijk dat er nog zo veel meer bereikt kan worden met een positieve mindset in combinatie met een gezonde leefstijl. Basalt voert hierin een actief beleid. Maar het kan altijd beter. Het zou toch mooi zijn als het niet alleen bij de periode van revalidatie blijft.

Hier, aan de andere kant van de wereld, krijg ik een kijkje in keuken van de Indiase gezondheidsleer. Die begint altijd met een kalme geest, natuurlijke etenswaren & kruiden en het soepel houden van het lichaam. Lokaal eten, dicht bij de natuur, vaak vegetarisch, niet voorverpakt en geen geraffineerde suikers. Mensen staan hier gemiddeld lang in de keuken met de meest verbluffende, lekkere en gezonde resultaten. Dit in combinatie met ademhalingsoefeningen en beweging om het lichaam en de geest te balanceren. En uiteraard het lichaam niet vergiftigen met dingen die daar niet thuishoren.

Ook in onze Westerse (medische) wereld groeit het belang van gezonde voeding, beweging en een gemotiveerde geest. Een kwestie van balans. Ik ervaar dat zelf niet altijd als makkelijk omdat de gewoonte er snel weer insluipt. Toch de keuze voor die makkelijke pizza of net dat drankje te veel op een feestje. Weer over mijn grens heengegaan. Te moe om te koken. Te moe om te sporten. Te gefrustreerd door bureaucratische rompslomp om positief te zijn. Of überhaupt het feit dat je hele leven overhoopligt. Maar je weet dat als je de gezondheidsregels weer toepast, dat het net ietsje beter gaat, je beter voelt. Dat is het moment dat je het weer beter aankan. Dat je misschien langzaamaan je oude gewoonte aanpast naar een nieuwe gewoonte. Een klein moment, een kleine overwinning, waardoor je weet; ik wil dit en ik kan dit!

Basalt heeft de afgelopen jaren al veel stappen gemaakt op het gebied van Gezonde Leefstijl en zet deze lijn ook de komende jaren door. Ik vind het erg interessant om vanuit de Cliëntenraad actief mee te kunnen denken om het nog beter te maken. Suggesties zijn altijd welkom dus neem gerust contact met mij via clientenraad@basaltrevalidatie.nl

Maar eerst geniet ik vanavond weer van de overheerlijke Indiaase keuken!

 

Deel dit bericht:




Terug