Basalt draagt bij aan onderzoek naar arbeidsrevalidatie bij een hersenaandoening

Geplaatst op: 14 augustus 2024

Basalt neemt deel aan een onderzoek naar arbeidsrevalidatie bij een hersenaandoening. Mensen met een hersenaandoening ervaren vaak dat zij minder aankunnen op het werk vanwege cognitieve problemen. Op dit moment ontbreekt het aan een goed diagnostisch instrument om cognitieve problemen te voorspellen, wat een gat veroorzaakt tussen zorg en re-integratie. Het wetenschappelijke onderzoek, dat wordt gefinancierd door de Hersenstichting, heeft ten doel de arbeidsmogelijkheden en beperkingen van patiënten met een hersenaandoening in kaart te brengen, waardoor een gericht advies voor re-integratiebegeleiding kan worden gegeven.

Bij Zintens, van revalidatiecentrum Klimmendaal, gebruiken ze hiervoor al jaren het "ADIO" (Arbeidsdiagnostisch onderzoek). De ervaringen met het instrument zijn bij zowel patiënten als zorgprofessionals zeer positief. Echter, de effectiviteit is nooit wetenschappelijk aangetoond. Met het onderzoek zal worden bekeken of het ADIO aansluit bij de behoeften van de gebruikers, en of het een valide en betrouwbaar instrument is. Met een wetenschappelijk goed werkend ADIO kunnen we de kwaliteit van levens verbeteren, omdat mensen met een hersenaandoening sneller en beter terugkeren naar passend werk.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, waaronder Klimmendaal, Revalidatie Friesland, Revant en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit.


Deel dit bericht:




Terug