Basalt helpt met 'Fieldlab' ondernemers die zorginnovaties naar de markt brengen. Ontmoet ondernemer Mohammad Samheel

Geplaatst op: 24 augustus 2022

Innovatie helpt de zorg nu en in de toekomst betaalbaar en toegankelijk voor iedereen te houden. En er zijn ideeën genoeg voor producten en diensten die de zorg beter en efficiënter maken. Maar hoe kom je van een idee tot een product dat je als ondernemer op de markt kan brengen? Een product dat voldoet aan de eisen die zorgverzekeraars stellen, in de revalidatiepraktijk getoetst en bewezen is én door patiënten gebruikt kan worden? Het FieldLab Rehabilitation & Mobility (R&M) van Basalt helpt ondernemers met het ontwikkelen, testen en implementeren van (digitale) producten en diensten binnen de revalidatie. Bijvoorbeeld Mohammad Samheel, die met zijn 'Hand in Motion' goede en betaalbare handrevalidatie voor iedereen wil realiseren.

Als peuter vroeg hij zijn moeder de oren van het hoofd. Als tiener was hij elke vrije zaterdag te vinden in het computerlokaal op school. Als student wist hij als jongste Indiër ooit een beurs in de wacht te slepen van het prestigieuze BIRAC, het Biothechnology Industry Research Assistance Counsel. Drie jaar na het afronden van zijn studie vertrok hij voor de liefde naar Nederland. Nu zet Samheel (26) samen met het Fieldlab R&M van Basalt de volgende stap om zijn droom waar te maken: goede en betaalbare handrevalidatie voor iedereen.

Mohammad Samheel

Computers

Samheel is geboren in een dorp in India. “Ik kon goed leren en haalde goede cijfers. Ze zeiden altijd: ‘Deze jongen blijft maar vragen stellen.’ Op school waren er een paar computers voor heel veel kinderen. Ik wilde niets liever dan met die computers werken, dus ging op zaterdag een dag extra naar school om er mee bezig te kunnen zijn.” Na zijn middelbare school wilde Samheel graag studeren. “Ik kreeg een beurs voor de studie Biomedische Technologie. Ik had eigenlijk geen idee wat die studie precies inhield. Maar het was iets met computers en bij The Manipal Institute of Technology, dat bekend staat als een van de beste universiteiten van India. Daar wilde ik heel graag studeren.”

Verschil maken

De keuze voor de studie bleek een gouden greep. “Sommige mensen zijn goed in software, anderen zijn goed in medische zaken. Ik dacht ‘Misschien ben ik de persoon die dit kan combineren’. Als je alleen met software bezig bent, dan zit je in een kantoor en weet je niet voor wie je werk verschil maakt. Bij deze studie heb ik gezien dat, als je hard werkt en met goede oplossingen komt, je echt een verschil kunt maken in het leven van mensen.” Tijdens zijn studie kwam Samheel in contact met handrevalidatie. Orthopeden uit het ziekenhuis waar hij voor zijn studie contact mee had, vroegen hem om hulp bij de revalidatie van patiënten die geopereerd waren aan een zenuwaandoening van de hand, pees of vanwege een botbreuk.

MOHAMMAD SAMHEEL: “IK WIL GOEDE EN BETAALBARE HANDREVALIDATIE VOOR IEDEREEN”

Oefenen na handoperatie

Samheel: “Er zijn apparaten te koop die de patiënt helpen bij het maken van de handbewegingen die nodig zijn bij de revalidatie. Maar die apparaten zijn voor de meeste ziekenhuizen in India niet te betalen. En als ze er wel zijn en kapot gaan, kunnen ze vaak niet gerepareerd worden. Dus worden er zorgprofessionals (ergotherapeuten en fysiotherapeuten) en stagiaires in gezet om een uurtje per dag met de patiënt de noodzakelijke handbewegingen te oefenen. Vingers strekken en weer buigen: een simpele oefening die veel kostbare tijd van die zorgprofessionals vraagt. Er zijn India nu eenmaal heel veel patiënten die de hulp van een ergotherapeut of fysiotherapeut nodig hebben. De orthopeden vroegen of ik een apparaat kon maken dat het werk van deze zorgprofessionals kon overnemen én toegankelijk was voor veel mensen. Er moest dus iets komen dat betaalbaar was én makkelijk in het gebruik. Ook moest het geschikt zijn voor thuisgebruik, want deze patiënten kunnen niet lange tijd in het ziekenhuis blijven.”

Passie

Met ondersteuning van een mentor en in samenwerking met studenten van andere studies, lukte het Samheel om in korte tijd een prototype te maken van de Hand in Motion: een apparaat dat de patiënt helpt bij revalidatie van de hand na een operatie vanwege een peesletsel, zenuwbeschadiging of botbreuk. “Samenwerking is cruciaal als je verder wilt komen”, weet Samheel die, toen 21 jaar oud, een subsidie aanvroeg bij BIRAC om het prototype te testen. Inmiddels had hij Vera ontmoet, een Nederlandse geneeskunde student die hem stimuleerde om de BIRAC-subsidie aan te vragen. “Ik had toen al een optie op een baan bij een softwarebedrijf, maar Vera zei: ‘Dat project is je passie, waarom geef je het geen kans?’. Ik heb me toen zes maanden volledig op de subsidieaanvraag gestort. En die gekregen.”

 

Oefenen met 'Hand in Motion'

 

Stroomversnelling

Met de subsidie kwam de ontwikkeling van de Hand in Motion in een stroomversnelling. Het apparaat werd na feedback van patiënten steeds eenvoudiger in gebruik en een tweejarig onderzoek in een ziekenhuisomgeving bewees de meerwaarde van de inzet van het apparaat in de revalidatie. Ook lukte het Samheel en zijn team het apparaat te verbeteren en voor meer toepassingen geschikt te maken. “Patiënten wilden het apparaat ook thuis gebruiken. Daarvoor moest het tegen een stootje kunnen. Ook het aantal oefeningen dat je met het apparaat kunt doen, wisten we uit te breiden. Het apparaat helpt nu met buigen, strekken, knijpen en grijpen.”

Bouwpakket

Samheel en Vera zijn inmiddels getrouwd en wonen in het Brabantse Nuenen. “Inmiddels had ik in India OSIND MEDI TECH opgezet, een bedrijf dat de Hand in Motion op de Indiase markt brengt. Dat bedrijf run ik nu vanuit Nederland. Hier heb ik een BV opgericht en de contacten kunnen leggen om de Hand in Motion verder te ontwikkelen. Samen met Han Franck, ergotherapeut, onderzoeker en gespecialiseerd in de revalidatie van schouder, arm en hand, heb ik het prototype verder ontwikkeld. We hebben nu een apparaat dat helemaal op maat gemaakt kan worden voor de patiënt: een soort bouwpakket met losse onderdelen voor de vingers, een orthese die 3D geprint wordt en op maat van de hand van de patiënt gevormd kan worden en een band om de pols. Software stuurt het apparaat aan dat wordt opgeladen met een powerbank. De ergotherapeut of fysiotherapeut kan het in een kwartiertje in elkaar zetten. En neemt de patiënt het apparaat mee naar huis? Dan kan de zorgprofessional ook kijken hoeveel de patiënt thuis geoefend heeft en welke bewegingen er zijn gemaakt.”

Samenwerking Fieldlab R&M

“Het uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk mensen wereldwijd dit apparaat kunnen gebruiken. Je hebt er niet meer voor nodig dan wat heet water om de orthese op maat van de hand te maken, elektriciteit om de powerbank op te laden én wifi om de gegevens uit te kunnen lezen.” Om het apparaat eerst in Nederland, daarna in India en uiteindelijk wereldwijd, op de markt te kunnen brengen is een CE-certificering nodig. De elektrische keuring en de technische keuring hebben al plaatsgevonden. Samen met het Fieldlab R&M van Basalt werken we nu aan een haalbaarheidsstudie die nodig is voor de certificering. Met de haalbaarheidsstudie kunnen we aantonen dat de Hand in Motion echt werkt en door andere revalidatiecentra kan worden gebruikt.” Er zijn inmiddels behandelaren van Basalt getraind in het gebruik van de Hand in Motion die ook voor thuisgebruik zal worden ingezet.

Gedeelde waarden

“We zien en herkennen in Samheel zijn passie en vakmanschap”, zegt Dick-Jan Zijda, manager van het Fieldlab R&M. “Daardoor kwam de samenwerking met hem snel en makkelijk tot stand. Net als Samheel willen wij betaalbare en goede zorg voor iedereen. Daarbij is de Hand in Motion een innovatie die patiënt thuis gebruikt, terwijl de behandelaar op afstand de voortgang kan volgen en bewaken. Dit ontlast zowel de patiënt als de zorg.” Het Fieldlab R&M helpt Samheel met de CE-certificering, de business case en het implementatieplan. Hand in Motion is ontwikkeld om gebruikt te worden in het CARAS-behandelplan waarvan Han Franck de grondlegger is. CARAS staat voor Consise Arm and hand Rehabilitation Approach in Stroke en is o.a. gebaseerd op intensieve taak georiënteerde training. “Het CARAS-behandelplan wordt in vrijwel alle Nederlandse revalidatiecentra gebruikt. Als Fieldlab investeren we daarom ook graag in de ontwikkeling van de Hand in Motion tot een duurzaam product dat in de revalidatiepraktijk zijn meerwaarde heeft en toegankelijk is voor alle patiënten.”

Toekomstplannen

Samheel zit boordevol toekomstplannen. Het idee achter de Hand in Motion biedt ook oplossingen voor revalidatie van mensen na een operatie aan elleboog, knie en voet. “In India sprak ik in het ziekenhuis met mensen die een motorongeluk hadden gehad en daarbij hun hand hadden beschadigd. Dat komt in India veel voor, ook bij mensen van mijn leeftijd. Stel je voor dat je op je 25ste zo’n ongeluk krijgt en de rest van je leven nooit je hand meer kunt gebruiken omdat er nu eenmaal onvoldoende tijd en geld is voor revalidatie. Ik verdien nu niet veel geld, maar krijg het wel voor elkaar dat zij hun hand weer kunnen gebruiken. Zij kunnen weer werken en voor zichzelf en hun gezin zorgen. Zij zijn mijn beste ambassadeurs. En dat is voor mij de grootste beloning.”


Deel dit bericht:




Terug