Basalt schaft robotica aan voor trainen aangedane arm

Geplaatst op: 04 april 2023

Met de aanschaf van twee robots op onze locatie in Den Haag hebben we een sprong gemaakt op innovatiegebied. De robots zijn interactieve apparaten voor de revalidatie van patiënten met een verminderde arm/handfunctie. Iedereen die kennismaakt met de REAplan en de REAtouch is onder de indruk. De mogelijkheden en voordelen zijn enorm. En het belangrijkste: de behandeling van CVA/NAH patiënten kunnen we hiermee wezenlijk verbeteren.

Minder saai
De REAplan is er voor patiënten die nog in de eerste fase van hun revalidatie zijn en die nog weinig  armfunctie hebben. De REAplan kan de patiënt volledig tot deels ondersteunen bij het uitvoeren van oefeningen. Met veel creatieve en verschillende oefeningen wordt de patiënt op een leuke manier uitgedaagd om veel arm/handbewegingen te maken. Het bijzondere van het apparaat is dat het de bewegingen en de moeite bij het bewegen van de patiënt herkent. Als een patiënt een bepaalde beweging niet kan afmaken, ondersteunt de robot de arm/hand en maakt deze de beweging af. Daardoor leert de patiënt de beweging weer aan. Datzelfde gebeurt ook met ‘gewone’ therapie, alleen is het, volgens revalidatiearts Nienke Roux, “minder saai en kunnen er veel meer bewegingen gemaakt worden dan bij reguliere therapie”.

Combinatie van therapie
De andere robot, de REAtouch, is bedoeld voor de patiënt die al meer kunnen met hun aangedane arm. Er zijn veel verschillende oefeningen te doen waarbij zowel de moeilijkheidsgraad als het doel kan verschillen, zo kan je bijvoorbeeld snelheid of precisie oefenen. Op deze robot kunnen ook cognitieve functies geoefend worden zoals memory, schaken en oefeningen voor neglect. Daarnaast zijn er zelfs logopedische oefeningen aanwezig: bijvoorbeeld een oefening waarbij de woorden afgebeeld zijn op het scherm en de patiënt met zijn arm het goede woord moet aantikken. De REAtouch is gebruikersvriendelijk, waarmee het mogelijk wordt naast de therapiesessies zelfstandig met de robot aan de slag te gaan. En hoe meer oefening, hoe beter.

Op maat
Op beide robots kunnen profielen voor de patiënt aangemaakt worden met ieder een op maat gemaakt oefenprogramma. Daarnaast kunnen de resultaten en vooruitgang van de patiënten worden bijgehouden. 

Wetenschappelijk onderzoek
Nienke Roux heeft meerdere projecten/onderzoeken die ze wil uitvoeren met de robots, samen met de arts-assistenten in opleiding en het hele revalidatieteam. Ook afdeling Innovation, Quality &Research van Basalt wordt hierbij betrokken. Het is bijvoorbeeld interessant uit te zoeken wélke oefeningen het beste werken voor wélke patiënten, zodat we daarmee nog beter een efficiënte behandeling kunnen kiezen. Voor nu spitst het gebruik van de robotica en het onderzoek zich toe op CVA/NAH-patiënten maar in principe zijn de robots te gebruiken voor alle patiënten met een verminderde arm/handfunctie, zoals bijvoorbeeld MS- en CP-patiënten en voor kinderen.

Eerste in Nederland
Basalt is de eerste in Nederland met een REAplan en het tweede revalidatiecentrum met een REAtouch. In Frankrijk staan al zo’n 70 robots van de leverancier Axinesis.  


Deel dit bericht:




Terug