Zorgconcept ‘&Basalt’ werpt eerste vruchten af

Geplaatst op: 05 september 2022

In oktober 2021 lanceerde Basalt een innovatief zorgconcept dat invulling geeft aan ‘Passende Zorg’. In een nieuw centrum tegenover het Haagse HagaZiekenhuis vestigde Basalt zich vorig jaar met 19 eerstelijnspraktijken op het gebied van onder andere logopedie, ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek, en handtherapie in één gebouw onder de naam '&Basalt'. Bij ‘&Basalt’ revalideert de patiënt onder de regie van een revalidatiearts die, zodra mogelijk, de behandeling uitzet bij een eerstelijnspartner. Door korte lijnen en kennisuitwisseling onderling kan snel en intensief gerevalideerd worden.

In de afgelopen maanden hebben we kunnen aantonen hoe we efficiënte kwalitatief hoogwaardige poliklinische revalidatie kunnen bieden op het gebied van hand, pols en elleboogrevalidatie. Dat het concept werkt blijkt uit de erkenning die we vorige week kregen vanuit zorgverzekeraar Coöperatie VGZ. VGZ kwalificeerde de resultaten die we hebben geboekt op het gebied van hand-, pols-, en elleboogrevalidatie als een ‘Good Practice’. ‘Good Practices’ zijn door VGZ aangemerkte bewezen en succesvolle voorbeelden waarbij zorginstellingen samen toewerken naar betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten.

vlnr: Ab Byasse - Basalt, Peter Paul Wisman - Basalt, Karin Schoneveld - Xpert, Rianne de Zeeuw - Xpert, Bente Schotel - Basalt, Linda Knook - VGZ 

De ‘Good Practice’ betreft heel specifiek de samenwerking die we bij '&Basalt' hebben tussen '&Basalt', Xpert Handtherapie en andere eerstelijns handtherapie praktijken. Door deze samenwerking hoeft een patiënt voor hand, pols en elleboogrevalidatie niet te revalideren in de tweede lijn (in het ziekenhuis), maar kan de revalidatie plaatsvinden in de eerste lijn door een samenwerking tussen fysiotherapeuten, ergotherapeuten en revalidatieartsen. In het eerste jaar van deze innovatieve werkwijze is een kostenbesparing van 22% bereikt met behoud van de kwaliteit van zorg. 

Willem Wiegersma, Voorzitter Raad van Bestuur Basalt: “Dit is een mooie erkenning voor ons zorgconcept ‘&Basalt’. Het is een goede indicatie  dat het ‘&Basalt’ concept werkt. We hopen dat dit signaal sterk genoeg is naar zorgverzekeraars om een bundeltarief te realiseren waarbij we één tarief kunnen hanteren voor eerste- en tweedelijnszorg.”

 


Deel dit bericht:




Terug