Basalt zet zich in voor de beste zorg voor kinderen met Cerebrale Parese

Geplaatst op: 06 oktober 2024

Rondom Nationale CP Dag staan we stil bij de uitdagingen en successen van kinderen met Cerebrale Parese en de zorgprofessionals die hen ondersteunen. Een dag die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om te blijven ontwikkelen en innoveren op dit thema binnen de revalidatiezorg.

Wat is CP?

Cerebrale Parese (CP) is een aandoening die de beweging, spiercontrole en motoriek beïnvloedt als gevolg van beschadigingen aan de hersenen die ontstaan voor, tijdens of kort na de geboorte. In Nederland is het de meest voorkomende oorzaak van motorische beperkingen bij kinderen. Ook bij Basalt revalideren kinderen en jongeren met CP.

Beste zorg voor kinderen met CP

Samen met revalidatie instellingen Klimmendaal, Revalidatie Friesland en Revant zet Basalt zich in om de beste zorg voor deze doelgroep te waarborgen. Een team (‘verbeterteam’) van zorgprofessionals wisselt ervaringen en kennis uit en bundelt krachten om nieuwe inzichten te implementeren. Hun doel? Het beste behandelprogramma ontwikkelen dat aansluit bij de individuele behoeften van ieder kind, waarbij de kwaliteit van leven van zowel de kinderen als hun gezinnen centraal staat.

Carola Bouwhuis, revalidatiearts bij Basalt en Kiki van Heel, ergotherapeut bij Revalidatie Friesland zitten allebei in het verbeterteam. We zochten ze op voor een interview.

Nieuwe inzichten

Kiki: “Met het CP verbeterteam trekken we samen op in het toepassen van nieuwe inzichten. Je wisselt met een grote groep zorgprofessionals kennis uit vanuit verschillende revalidatiecentra. De steun vanuit de betrokken managers en revalidatieartsen zorgt ervoor dat we zaken sneller kunnen doorvoeren.” Carola vult aan: “Je verzamelt data op groepsniveau. Door de metingen, uitkomsten en het proces met elkaar te vergelijken (benchmarken) leren we van elkaar”. Dezelfde aanpak binnen onze centra draagt ook bij aan de doelen van het Nederlands CP register. Dit register volgt kinderen met Cerebrale Parese in hun ontwikkeling van één tot achttien jaar en daarnaast worden er gegevens van behandelingen verzameld. Deze gegevens zijn beter te beoordelen als ze in onze centra op dezelfde manier worden gemeten.

Efficiënt werken

 Op dezelfde manier werken, vraagt ook om op dezelfde manier metingen vast te leggen in het patiëntendossier. Carola: “We delen elkaars protocollen en formulieren, maar naast de inhoud vind ik het belangrijk dat alles op de meest efficiënte wijze in het patiëntendossier terechtkomt. Als alles op de juiste plek staat, kun je het goed terugvinden. Dat helpt enorm bij het bespreken van de zorg met de patiënt, maar ook bij het volgen van de behandeling.”

Successen in zicht

“Ik ervaar het als een succes dat we binnen onze revalidatiecentra samen nog beter willen kijken naar de psychologische en sociale aspecten bij CP. Dit verhoogt de kwaliteit van leven binnen een gezin”, vertelt Kiki. “Mijn bijdrage aan het team is geslaagd wanneer ik beslissingen uit het CP verbeterteam ook daadwerkelijk terugzie op de werkvloer. En, als kinderen, jongeren en ouders deze verbeterslagen ook echt gaan ervaren, is mijn bijdrage eigenlijk pas écht geslaagd. Bijvoorbeeld als hun hulpvraag op de juiste manier wordt vertaald naar revalidatiedoelen, omdat wij de juiste metingen verrichten voorafgaand aan de bespreking met het team.” Daarin worden nu al mooie stappen gezet. Er blijft ruimte voor meer verbetering bij behandeling van CP: “Keuzehulpen ontwikkelen is er daar één van, zodat behandelkeuzes voor kinderen met hun ouders inzichtelijker worden. Het samen beslissen met een kind en de ouders over de best passende behandeling kan dan met het gebruik van keuzehulpen worden ondersteund.”

De kracht van het verbeterteam

“Binnen de aangesloten revalidatiecentra werken we allemaal volgens de landelijke richtlijn CP, doen mee aan het CP register (al langer of net opgestart) en zijn actief binnen het CP-net,” geeft Carola aan. Wel kunnen met elkaar stappen zetten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Bijvoorbeeld in het gezamenlijk doorvoeren van een screeningprotocol voor scoliose (aandoening aan de wervelkolom). Of, gezamenlijke afspraken maken welke testen we belangrijk vinden om af te nemen bij een nieuwe CP patiëntjes. Zo voegen we steeds meer waarde toe voor deze doelgroep.”

Revion

Revion is het samenwerkingsverband van Basalt, Klimmendaal, Revalidatie Friesland en Revant. Met elkaar bedienen we zo’n 30% van de patiënten in de regio’s Zuid Holland, Gelderland, Friesland, West-Brabant en Zeeland die in aanmerking komen voor medisch specialistische revalidatie.

Op de foto:

Voorste rij, links: Kiki van Heel, ergotherapeut bij Revalidatie Friesland en knowledge broker van CP-net. Voorste rij, rechts: Carola Bouwhuis, revalidatiearts bij Basalt.

 


Deel dit bericht:




Terug