Brain Awareness Week: Breinvriendelijke Samenleving

Geplaatst op: 17 maart 2022

Overprikkeling, snel moe, een gesprek tussen meerdere mensen niet goed kunnen volgen, achtergrondgeluiden niet kunnen wegfilteren, niet kunnen navertellen wat er eerder aan de telefoon gezegd is, desoriëntatie in een drukke omgeving, niet meer weten waar de fiets geparkeerd staat, ... Dit hoort allemaal bij de onzichtbare handicap van mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen te maken met een vorm van hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk, een herseninfarct, een tumor, een hartstilstand of een hersenbloeding. Dat zijn maar liefst 500.000 mensen in Nederland die kampen met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), en die dagelijks worden geconfronteerd met hun beperking. Het is er nooit niet... En, omdat de personen in kwestie er zo “normaal” uitzien, krijgt deze groep weinig begrip en ruimte van de buitenwereld.

Deze week is het de Brain Awareness Week. Hierin wordt nationaal en internationaal aandacht gegeven aan de hersenen, met als doel: meer (h)erkenning en bewustwording van de gevolgen van hersenletsel. Dit jaar met een speciaal thema: “Breinvriendelijke Samenleving”. Wat kunnen we met elkaar als samenleving doen om de dagelijkse worsteling van deze groep wat te verlichten? 

Bij Basalt heeft een groot deel van de patiënten NAH. Om deze patiënten weer in hun kracht te zetten werken we volgens de laatste inzichten die we samen met andere revalidatiecentra in Nederland opdoen. Bovendien hebben we voor deze doelgroep met hulp van de Hersenstichting en in samenwerking met Heliomare, Breinsupport en de Haagse Hogeschool www.breinstraat.nl gelanceerd. Breinstraat is een online platform voor jongeren en jongvolwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) waarop zij lotgenoten kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Daarnaast geeft de website informatie over hersenletsel, herstel en behandeling. Ook familie, vrienden en professionals die betrokken zijn bij jongeren met NAH kunnen er terecht.


Deel dit bericht:




Terug