Groningse hoogleraar Rienk Dekker verbindt zich aan onderzoek 'Basalt in Beweging'

Geplaatst op: 07 november 2023

“Er is onomstotelijk aangetoond dat bewegen een positieve invloed heeft op het lichaam.” weet Rienk Dekker, hoogleraar actieve leefstijl en revalidatiegeneeskunde van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). Sinds september is hij verbonden aan het onderzoeksprogramma Basalt in Beweging. “En we weten ook dat revalidanten die zich fitter voelen, sneller en beter herstellen. Maar hoe krijgen we onze patiënten in beweging? Dat is de vraag waar we samen een antwoord op zoeken.”

Zelf wordt hij er blij van. ”Bewegen en sporten: ik doe het graag. Ik zag in mijn werk dat patiënten er ook voordeel van hadden. Ze konden meer, werden vrolijker, hadden meer contacten. Dat was allemaal exemplarisch, dus ik ben dat op een gegeven moment gaan onderzoeken.”

Voldoende bewijs

Talloze onderzoeken, nationaal en internationaal, hebben inmiddels aangetoond dat bewegen goed is. Ook voor mensen die revalideren. “We hebben voldoende bewijs dat een actieve leefstijl helpt bij een sneller en beter herstel. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Als je meer beweegt, word je fitter. Je kunt je dagelijkse activiteiten en je hobby’s weer doen. En als je in een groep sport of beweegt, dan ervaar je hoe leuk dat is. Dus ook voor je mentale welzijn is sporten en bewegen heel belangrijk. En tot slot, een actieve leefstijl werkt preventief. Het helpt om bijvoorbeeld een tweede CVA te voorkomen.”

Meer onderzoek

Inmiddels is de focus van het onderzoek van Rienk verschoven naar de vraag hoe revalidanten moeten bewegen én hoe we hen tijdens en na de revalidatie in beweging krijgen. “We doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe je moet trainen als je fitter wilt worden. Hoe vaak moet je bewegen bijvoorbeeld? En hoe intensief en in welke vorm? Dat onderzoeken we bij het UMCG in een inspanningslab.”

Holy grail

De laatste vraag – hoe krijgen en houden we patiënten in beweging – is volgens Rienk de holy grail. Want niet iedereen heeft zoveel plezier in bewegen en sporten als de hoogleraar zelf. “Het is niet simpelweg zeggen ‘Ga maar bewegen’. Mensen die revalideren na bijvoorbeeld een ongeluk of een beroerte hebben vaak ook wel wat anders aan hun hoofd. Of kunnen niet meer de sport doen die ze gewend waren te doen omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten.”

Gedragsverandering

Als promotor is Rienk betrokken bij 2 onderzoeken van het programma Basalt in Beweging, de onderzoeken van Lisenka te Lindert en Desi Stokman. Beide onderzoeken focussen zich op de vraag hoe we mensen die revalideren in beweging krijgen. “Met name op het gebied van de gedragsverandering valt nog veel terrein te winnen. Ik ben daarom ook heel blij met deze samenwerking”, aldus Rienk. De promovendi krijgen vanuit Basalt verder intensief begeleiding van dr. Aleid de Rooij, dr. Monique Berger en dr. Jorit Meesters.

Preventie

Volgens Rienk is preventie het sleutelwoord voor de toekomst. “De zorg is niet meer te betalen en te bemensen. We moeten meer doen aan preventie. Niet alleen bij de huisarts en in het ziekenhuis, ook bij revalidatiecentra. Een actieve leefstijl kan helpen een tweede CVA te voorkomen. En het helpt om patiënten te leren omgaan met de gevolgen van hun ziekte. En dat is de kern van ons werk.”

Data-gedreven onderzoek

Naast meer aandacht voor een actieve leefstijl in de spreekkamer, pleit Rienk ook voor meer data-gedreven onderzoek. “In Groningen hebben we een databank waarin we de gegevens van patiënten verzamelen en bewaren. Die gegevens gebruiken we vervolgens onder andere voor wetenschappelijk onderzoek. Het zou mooi zijn als we dit ook met andere revalidatiecentra kunnen doen. Het helpt ons om aan te tonen welke behandelingen in de revalidatiezorg effectief zijn.” Rienk hoopt ook met deze vorm van onderzoek de zorgverzekeraars te overtuigen dat het belangrijk is om een actieve leefstijl als medicijn te vergoeden.

Motivatie en kleine stappen

Het onderzoek Basalt In Beweging zal ons hopelijk meer inzichten geven waarmee we patiënten een beter beweegadvies kunnen geven. Vooralsnog moeten we het doen met de beste tips uit de praktijk van de bevlogen hoogleraar. “Zorg dat je de motivatie van de patiënt om te gaan bewegen boven tafel krijgt. Misschien heeft de patiënt geen zin om te bewegen, maar krijg je hem of haar wel op de fiets voor een bezoekje aan de kleinkinderen. Zoek dus uit wat bewegen betekent voor de patiënt en waar ze blij van worden. En denk ik kleine stapjes. Kleine stapjes helpen ook en zijn makkelijker vol te houden, En daar gaat het om: blijvend en met plezier in beweging.”

Rienk Dekker, Aleid de Rooij, Jorit Meesters, Asa Mennema, Monique Berger, Jose van der Meulen, Desi Stokman, Lisenka te Lindert

 

Meer weten?

Lees meer over het onderzoek Basalt in Beweging op onze website.


Deel dit bericht:




Terug