Hoofdonderzoeker Jorit Meesters wordt nieuwe lector Revalidatie en Technologie

Geplaatst op: 14 oktober 2020

De revalidatiezorg innoveren zodat revalidanten met de juiste inzet van e-health en zorgtechnologie de best mogelijke zorg krijgen. Dat is de ambitie van Jorit Meesters, hoofdonderzoeker bij Basalt, expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde en onderzoeker bij het LUMC, en vanaf 1 november ook lector Revalidatie en Technologie bij De Haagse Hogeschool. Het lectoraat is een gezamenlijk initiatief van Basalt en De Haagse Hogeschool in onderzoek, kennis en innovatie. De jarenlange samenwerking tussen deze partners in zorg en onderwijs maakt het mogelijk om vanuit kennis en ervaring belangrijke uitdagingen zoals toenemende complexiteit van de zorgvraag en personeelskrapte het hoofd te bieden. Daarbij wordt de revalidatiezorg in toenemende mate ondersteund door ICT en e-health toepassingen. 

“Een lectoraat met zijn basis in zowel een zorginstelling (Basalt) als een kennisinstelling (De Haagse) is een heel waardevol instrument om met praktijkgericht onderzoek onze gezamenlijke ambities te realiseren. Lectoraten zijn heel goed in het ophalen van de vragen uit de beroepspraktijk en deze vragen in samenwerking met de beroepspraktijk, onderwijs en bedrijfsleven te onderzoeken. Van daaruit ontwikkelen wij oplossingen  die vervolgens ook daadwerkelijk in de praktijk geïmplementeerd en geëvalueerd worden. Het is mijn ambitie is om de infrastructuur van het lectoraat Revalidatie, de voorganger van dit lectoraat, in de komende jaren door te ontwikkelen en innovatieve projecten uit te voeren die behalve in het revalidatiecentrum ook breder ingezet kunnen worden.”, volgens Meesters. 

Jorit Meesters

Meesters was eerder ook al als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Revalidatie, waarvan lector Arend de Kloet recent pensioneerde. “In het lectoraat Revalidatie en Technologie zetten we het goede werk van lector Arend de Kloet voort met nog meer nadruk op de rol van technologie in de revalidatiezorg. Arend is als lector altijd vernieuwend geweest en heeft bij die vernieuwingen zowel gebruikers, ontwikkelaars als studenten met veel enthousiasme betrokken. Die constante drang naar vernieuwing met alle betrokken partijen wil ik in mijn lectoraat samen met mijn kenniskring absoluut voortzetten”. Uit het lectoraat Revalidatie komt, naast het lectoraat Revalidatie en Technologie, mogelijk nog een tweede lectoraat voort.

Bij vrijwel alle projecten die het lectoraat uitvoert, worden studenten en docenten ingezet waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van de vier LivingLabs in Basalt. Die connectie met het onderwijs is erg belangrijk, voor De Haagse, maar zeker ook voor de kersverse lector. “Voorheen wilden we graag dat studenten de mogelijkheden van bijvoorbeeld e-health in de revalidatie kenden. Nu zijn we daarmee niet meer tevreden, we willen dat toekomstig professionals e-health echt in kunnen zetten in hun dagelijks handelen. Hiervoor hebben we samen met docenten en studenten de e-health toolkit voor het onderwijs ontwikkeld. Wij streven ernaar dat onze studenten de innovators van morgen worden, die zelf met ideeën en oplossingen komen die de zorg vooruit helpen. Daarom werken we niet alleen samen met zorg-gerelateerde opleidingen, maar bijvoorbeeld ook met de techniekfaculteit van De Haagse, een samenwerking die ik wil uitbreiden. Het is ontzettend belangrijk om te zorgen dat toekomstig zorgprofessionals en toekomstige ontwikkelaars elkaar heel goed kennen en kunnen samenwerken.”

De meeste Haagse burgers komen niet direct in contact met het werk van de lector, en gelukkig maar. “Niet iedereen krijgt direct te maken met de zorg in een revalidatiecentrum. Voor hen die dat wel krijgen, werken we aan duurzame en innovatieve revalidatiezorg die meerwaarde heeft voor onze revalidanten. Maar we werken ook aan innovaties die buiten het revalidatiecentrum gebruikt worden. Zo werken bijvoorbeeld ook praktijken voor fysiotherapie met onze innovaties.”

Het lectoraat Revalidatie en Technologie vormt samen met zeven andere lectoraten het kenniscentrum Health Innovation van De Haagse Hogeschool, waar complexere gezondheidsvraagstukken vanuit diverse invalshoeken worden onderzocht en opgelost. “Zo draagt de ingebrachte expertise van mijn lectoraat samen met die van de anderen bij aan de gezondheid van de Haagse burgers.”, zegt Meesters.

 


Deel dit bericht:




Terug