Interview met Nikie van den Berge-Siebers, nieuwe voorzitter Raad van Bestuur bij Basalt

Geplaatst op: 01 oktober 2024

Vanaf 1 oktober 2024 is Nikie van den Berge-Siebers de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) van Basalt, het grootste expertisecentrum voor revalidatie in Nederland. Ze wisselt van stoel met Hugo Keuzenkamp, de huidige interim-voorzitter die als lid RvB aanblijft tot vervanging is gevonden. "Het is een eer om deze verantwoordelijkheid te dragen,” vindt Nikie die ook als revalidatiearts bij Basalt blijft werken. Haar focus voor de komende tijd? Het faciliteren van innovatie en het versterken van Basalt als expert in complexe zorg.

“Er zijn grote uitdagingen in de zorgsector, zoals het betaalbaar houden van zorg, ervoor zorgen dat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is, en tegelijkertijd het handhaven van een goede kwaliteit van zorg. Dit zijn problemen waar we in Nederland allemaal mee te maken hebben. De zorg is vaak nog traditioneel ingericht en vastgeroest in systemen. Om de zorg duurzaam te verbeteren, moeten nieuwe manieren van werken en denken worden omarmd. Zoals meer gebruik maken van technologie en verdere samenwerking opzoeken met de zorgverleners en instanties die om de patiënt heen staan.”

Verbinder

De kersverse voorzitter ziet het als haar taak om ruimte te creëren voor de broodnodige innovatie en om samenwerkingen te intensiveren danwel uit te breiden. “We hebben hier veel mensen met goede ideeën, maar door de waan van de dag krijgen ze vaak niet de kans om die ideeën uit te werken. Als we tijd kunnen creëren, ontstaat er ruimte voor verandering en innovatie. En ja, dat mag ook wel eens fout gaan want alleen door te proberen kom je verder.” Nikie benadrukt dat de zorg moet veranderen, maar dat de route nog niet vaststaat. “We moeten ontdekken hoe we dat doen, samen met onze partners. Ik zie mezelf als verbinder die innovatie en verandering stimuleert.”

Creatieve oplossingen

Een verbinder was (en blijft) Nikie ook als kinderrevalidatie arts. “We behandelen bij Basalt ook veel kinderen, waaronder kinderen met ernstige beperkingen. Het gaat om kinderen die een ontwikkelachterstand hebben op verschillende gebieden, gecombineerd met medische problemen. Deze kinderen hebben complexe zorg nodig, waarbij we zorg, onderwijs en revalidatie goed op elkaar moeten afstemmen. Uiteraard samen met ouders en andere betrokkenen rondom het kind. De complexe vraagstukken die hieruit voortkomen vragen vaak om nieuwe op maat gemaakte ideeën en creatieve zorgoplossingen.”

Voeten in de klei

Ook in haar nieuwe rol blijft Nikie regelmatig werken als arts. “Dat doe ik omdat ik het  heel leuk vind én ik met mijn voeten in de klei wil blijven staan. Het houdt me scherp en helpt me begrijpen waar collega’s in de praktijk tegenaan lopen.” Haar ervaring als revalidatiearts is een waardevolle aanvulling in haar rol als bestuurder. “Je leert breder naar een complex probleem te kijken en regelmatig samen te zoeken naar een oplossing. Soms zoeken we die oplossing ook buiten de gebaande paden. Dit helpt  om je perspectief te verbreden en jezelf af te vragen of de huidige aanpak nog steeds de beste is.”

Ongewijzigde koers

Een grote koerswijziging staat niet op haar agenda. “We intensiveren vooral de thema’s omtrent passende zorg, bestaande uit onderwerpen zoals digitalisering, samen beslissen en waardegedreven zorg. Maar we werken ook verder aan onderwerpen zoals aantrekkelijk werkgeverschap en expert zijn in het bieden van complexe revalidatiezorg. Daarnaast blijft er aandacht voor een gezonde leefstijl voor zowel de patient als onze medewerker. Dit alles sluit naadloos aan bij de landelijke ontwikkelingen. Een andere landelijke ontwikkeling is de schaarste op de arbeidsmarkt. Ook een belangrijk thema’s voor Basalt komende jaren. Het lukt Basalt momenteel gelukkig nog om de vacatures te vervullen. Maar, dat willen we graag zo houden.” Wat nieuw is, is expliciete aandacht voor diversiteit. “Basalt bevindt zich in regio’s waar patiënten met verschillende achtergronden wonen. Ons behandelaanbod is vooral gebaseerd op westerse waarden zoals zelfredzaamheid, maar we moeten ook rekening houden met andere culturele waarden, waar zelfredzaamheid niet perse het hoogst haalbare doel is.”

Trots

De nieuwe voorzitter stort zich vol energie in haar nieuwe rol. ”Een mooie nieuwe stap. I k ben trots dat ik het boegbeeld van Basalt mag zijn. Maar de verandering die we voor ogen hebben, krijgen we als bestuur niet alleen voor elkaar. Daar hebben we mensen met goede ideeën en een beetje lef voor nodig.”

Over Nikie

Nikie studeerde Geneeskunde in Amsterdam (bachelor) en Maastricht (master). Ze voltooide haar specialisatie tot revalidatiearts binnen het OOR-Leiden. Ze werkt inmiddels zeven jaar bij Basalt. Nikie woont in Bleiswijk, is getrouwd en heeft drie kinderen (3, 7 en 9). “Ontspannen doe ik door tijd door te brengen met mijn gezin, met vrienden of te gaan sporten. Ook vind ik het heerlijk om tijd langs het veld of de tennisbaan door te brengen en mijn kinderen aan te moedigen. Daarnaast ben ik altijd te porren voor een leuk spelletje, vooral als het met muziek te maken heeft. Bij mij thuis vind je dan ook alle varianten van Hitster.”


Deel dit bericht:




Terug