Leven met astma: onderzoek toont aan dat meer aandacht nodig is voor behandeling van bijkomende factoren

Geplaatst op: 06 april 2023

Astma is een chronische aandoening van de longen. Mensen met astma kunnen regelmatig last hebben van benauwdheid of bijvoorbeeld hoesten.  In Nederland hebben 517.200 mensen astma (2021). Ondanks optimale behandeling met medicijnen, ervaren heel veel patiënten een verminderde kwaliteit van leven.  Dat blijkt uit een onderzoek van Steffi Lemmens-Janssen, onderzoeker bij Basalt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Patiënten met astma die voor het eerst bij een longarts komen, blijken meerdere problemen te hebben. Ze zijn vaak ernstig vermoeid en kunnen zich moeilijk inspannen, ondanks de behandeling met medicijnen. Ook ervaren zij een verminderde kwaliteit van leven.

Het onderzoek laat zien dat er bij patiënten met astma ook veel andere factoren aanwezig zijn die de kwaliteit van leven en de mate van astmacontrole negatief beïnvloeden. Het zijn factoren die zonder medicijnen te behandelen zijn, zoals vermoeidheid, een verminderde conditie, overgewicht of hyperventilatie.  Het is belangrijk om die factoren op te sporen en vervolgens door te verwijzen naar de juiste zorgverleners voor behandeling. Longrevalidatie, begeleiding van een fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtist zouden hier een voorbeelden van kunnen zijn.

Artikel

The impact of treatable traits on asthma control and quality of life. - The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (jaci-inpractice.org)


Deel dit bericht:
Terug