Onderzoek toont kwaliteit van vragenlijst 'PROMIS Profiel CAT' aan

Geplaatst op: 15 juli 2024

Het PROMIS Profiel CAT is een nieuwe vragenlijst, die 7 verschillende onderwerpen meet die belangrijk zijn voor iemands kwaliteit van leven. Deze vragenlijst bestaat uit vragen over fysiek functioneren, over klachten van angst, somberheid of vermoeidheid, over slapen, over hoe goed iemand kan deelnemen aan de maatschappij en over pijn. Uit onderzoek blijkt dat de vragenlijst geschikt is om in te zetten om te kijken hoe het met patiënten met een beroerte gaat.

Meeteigenschappen

Voor het inzetten van een goede revalidatiebehandeling is het van belang om te weten hoe het met een patient met een beroerte gaat. Hierin kan een goede vragenlijst ondersteunend zijn. Het is dan wel belangrijk dat de vragenlijst meet wat het beoogt te meten en dat de vragenlijst nauwkeurig meet met weinig fouten: met andere woorden de vragenlijst moet goede meeteigenschappen hebben. Dit hebben we voor de PROMIS Profiel CAT onderzocht in het SCORE-onderzoek van Basalt.

Het PROMIS Profiel CAT werd vergeleken met de EQ5D, een vragenlijst die ook kwaliteit van leven meet en die al heel lang wordt gebruikt. Hieruit blijkt dat voor 5 van de 7 onderwerpen die gemeten worden, de vragenlijst goed meet wat het beoogt te meten. Voor 2 van de 7 onderwerpen is meer onderzoek nodig. Daarnaast hebben we vastgesteld dat de vragenlijst goed gradaties weergeeft tussen goed en heel goed, of slecht en heel slecht.

Samenvattend vonden we goede meeteigenschappen van het PROMIS Profiel CAT bij patiënten met een beroerte. Deze vragenlijst kan dus goed gebruikt worden om te kijken hoe het met hen gaat. Het is nog nuttig om andere meeteigenschappen te onderzoeken. Denk hierbij aan het onderzoeken of deze vragenlijst ook de effecten van revalidatiebehandeling goed meet.

Publicatie

Wil je meer lezen over dit onderzoek? Het artikel over dit onderzoek is gepubliceerd in Topics in Stroke Rehabilitation en te lezen via The psychometric properties of the PROMIS® profile CAT in people with stroke - PubMed (nih.gov)- PubMed (nih.gov)


Deel dit bericht:




Terug