Onderzoeker bij Basalt, Florian Allonsius, promoveert!

Geplaatst op: 25 juni 2024

Dinsdag 25 juni, om 13:45 heeft collega Florian Allonsius zijn proefschrift 'On the road to optimize rehabilitation for young individuals with acquired brain injury’ verdedigd in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Hiermee heeft hij officieel zijn promotietraject afgerond, gefeliciteerd doctor Florian!

Meer informatie over proefschrift:
Niet-aangeboren hersenletsel (#NAH) bij kinderen/jongvolwassenen (4-25 jaar) kan leiden tot aanhoudende problemen in het dagelijks leven. Hiervoor kan medisch-specialistische revalidatie (MSR) noodzakelijk zijn. Om deze aanhoudende problemen in kaart te brengen is eerst een multicenter vragenlijst onderzoek uitgevoerd (project 'Meedoen?!’). Belangrijke conclusies waren dat kinderen/jongvolwassenen met NAH en hun ouders aanzienlijke problemen rapporteerden op het gebied van kwaliteit van leven, vermoeidheid, participatie en gezinsimpact bij aanmelding in de MSR. Ondanks verbeteringen 2 jaar na aanmelding, bleven veel van deze problemen aanwezig. Resultaten onderstrepen o.a. de noodzaak van het goed blijven monitoren van NAH-gerelateerde problemen, om zo optimaal mogelijk revalidatie op maat aan te kunnen bieden voor deze doelgroep.
Om revalidatie voor de doelgroep te harmoniseren werd in samenwerking met 14 revalidatiecentra (HeliomareReade - revalidatie & reumatologieMerem Medische RevalidatieDe Hoogstraat RevalidatieBasaltRijndam RevalidatieRevant medisch specialistische revalidatieUMCG Centrum voor RevalidatieRevalidatie FrieslandVogellandenRoessingh, Centrum voor RevalidatieKlimmendaalLibra Revalidatie & Audiologie, en Adelante ZorggroepProject "Meedoen Next Step" uitgevoerd. In dit project werd met deze centra een nationaal, op consensus gebaseerd behandelraamwerk voor de doelgroep ontwikkeld. Dit raamwerk met klinimetrie, interventies en psycho-educatie wordt nu geïmplementeerd in alle centra voor MSR.
Met het uitvoeren van deze projecten is een bijdrage geleverd aan het optimaliseren van ‘de juiste zorg op de juiste plek, op het juiste moment’.

Dit proefschrift is mede mogelijk gemaakl door de (financiële)steun en het vertrouwen van de Hersenstichting en Basalt.
Het promotieteam bestond uit Thea Vliet VlielandMenno van der Holst en Arend de Kloet.

 


Deel dit bericht:
Terug