Revalidatiearts Frederike van Markus gepromoveerd

Op woensdag 11 maart jl. nam revalidatiearts Frederike van Markus aan de Universiteit Leiden haar doctoraat in ontvangst. Van Markus promoveerde met haar onderzoek over vermoeidheid en fysieke activiteiten bij kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel. Na een sterke verdediging van haar proefschrift bevorderde de promotiecommissie, die dinsdagmiddag last-minute nog gewijzigd moest worden in verband met het coronavirus, Frederike tot doctor. Basalt is trots op Van Markus met het bereiken van deze mooie mijlpaal!

Als revalidatiearts op de jongerenpoli van Basalt treft Frederike van Markus veel AYAs (adolescents and young adults) met NAH die vermoeidheidsklachten en een lage mate van fysieke activiteit hebben. Bekend is dat NAH vaak leidt tot beperkingen in neuropsychologische functies, (fysieke) activiteit en participatie. Er is echter relatief weinig wetenschappelijk onderzoek over fysieke activiteit en participatie onder de doelgroep. Daarnaast is vermoeidheid een onzichtbaar, multidimensionaal gevolg van NAH dat eveneens onderbelicht is binnen wetenschappelijk onderzoek in deze leeftijdsgroep. In haar onderzoek 'Fatigue, physical activity and participation in adolescents and young adults with acquired brain injury' bestudeerde Van Markus vijf verschillende patiƫntengroepen. Deze groepen zijn onderzocht in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum. Hun letsel varieerde van licht, matig of ernstig traumatisch of niet-traumatisch hersenletsel tot traumatisch orthopedisch letsel (gebroken sleutelbeen, arm of been).

De uitkomsten van de studies lieten onder andere zien dat:

  • AYAs die behandeld worden in het revalidatiecentrum zich meer vermoeid voelen dan AYAs die in het ziekenhuis onderzocht waren.
  • AYAs in het revalidatiecentrum bleken tevens minder fysiek actief dan hun leeftijdsgenoten in het ziekenhuis. Daarnaast ervaren zij ernstigere participatierestricties dan AYAs in het ziekenhuiscohort.
  • Er een verband is tussen leeftijd en vermoeidheid binnen de patiĆ«ntengroep met NAH. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger de mate van vermoeidheid.
  • De mate van vermoeidheid niet samenhing met de ernst van het letsel of geslacht.
  • Verschillende dimensies van vermoeidheid gerelateerd zijn aan de hoeveelheid fysieke activiteit van AYAs met NAH.

De volledige Nederlandse samenvatting van het onderzoek, inclusief alle uitkomsten, is gepubliceerd op de website.


Terug