Vooruitgang in hartrevalidatie: preventieve cardiologie bij Basalt

Geplaatst op: 10 juli 2024

Germaine Verwoert, cardioloog bij Basalt, heeft onlangs als een van de eersten in Nederland de Europese registratie voor preventieve cardiologie behaald. Deze officiële registratie toont aan dat Basalt beschikt over geavanceerde kennis en vaardigheden om hartpatiënten te helpen bij preventie en revalidatie.

Basalt staat al bekend als expert voor klinische hartrevalidatie voor specifieke hartaandoeningen zoals patiënten met hartfalen, LVAD (externe hartpomp) en genetische hartaandoeningen. De registratie toont aan dat we ook cardiologen in huis hebben die gespecialiseerd zijn in preventie.

Steeds ingewikkelder

Een preventiecardioloog richt zich op het voorkomen van complicaties bij patiënten met een hoog risico op hartproblemen of die al een ernstige hartaandoening hebben gehad. “Er zijn steeds meer bewijzen dat goede begeleiding, beweegprogramma’s en leefstijlinterventies helpen om klachten te voorkomen,” aldus cardioloog Germaine Verwoert, die zich nu officieel specialist in preventie, sportcardiologie en hartrevalidatie noemen. “En er zijn ook steeds meer middelen om die interventies goed in te zetten. Dat is een mooie vooruitgang. Vroeger gaf je een cholesteroltablet en dat was het dan. Nu is er meer mogelijk, maar is het ook ingewikkelder om uit te zoeken wat nu werkt bij een specifieke patiënt. Je doet preventie er niet meer ‘even’ bij als cardioloog.”

Motiverende gesprekken

Patiënten bij Basalt profiteren direct van de expertise van de preventiecardioloog. Door goede begeleiding en gerichte programma’s verminderen klachten en wordt de kans op nieuwe hartproblemen kleiner. Voorbeelden van succesvolle interventies zijn gepersonaliseerde beweegprogramma’s en adviezen voor een gezondere leefstijl zoals bijvoorbeeld stoppen met roken en gezond eten. “Wat we daarbij vooral belangrijk vinden is dat de patiënt in the lead is, dat die zegt: ‘Ja, daar wil ik mee aan de slag’. Dan moet je iemand motiveren vanuit zijn eigen perspectief. Dat kan voor iedereen anders zijn. Voor de een is het een kleinkind zien opgroeien, voor een ander meegaan op een fietstocht met vrienden. Binnen de hartrevalidatie hebben we veel ervaring met motiverende gespreksvoering. Die ervaring gaan we delen met de andere behandelaars.”

Opleiden

Basalt kan nu ook andere cardiologen en assistent-cardiologen opleiden tot preventiecardioloog.  Germaine: “We hebben in Nederland een opleiding opgezet voor preventieve cardiologie. Ik ben daar nauw bij betrokken geweest vanwege mijn ervaring. Voorwaarde voor opleiders is dat ze de Europese registratie hebben.” De opleidingsmogelijkheden zorgen ervoor dat Basalt de kennis en vaardigheden op het gebied van preventieve cardiologie verder kan uitbreiden en versterkt.

Onderzoek

De registratie opent ook deuren naar onderzoek en samenwerking. Zo heeft Basalt zich onlangs aangesloten bij een landelijk onderzoek van de Hartstichting en zijn er plannen om data te delen met andere revalidatiecentra om effecten van behandelingen met elkaar te vergelijken en te kijken waar het beter kan.  “We willen ook een eigen onderzoeksgroep starten om meer wetenschappelijk bewijs te krijgen voor het effect van complexe hartrevalidatie”, vertelt Germaine.

Toekomst

“We werken aan hét centrum voor complexe hartrevalidatie. We gaan starten met een eigen onderzoeksgroep en uitgebreid samenwerken met andere revalidatiecentra. Het doel is om continu te werken aan betere zorg en innovatieve oplossingen voor hartpatiënten.”

 

 

 


Deel dit bericht:
Terug