Week van de Toegankelijkheid: wat kan een bewegingstechnoloog voor kinderen betekenen?

Geplaatst op: 08 oktober 2024

Nieuw bij Basalt! Een bewegingstechnoloog op de Kinderafdeling. De pilot moet uitwijzen welke toegevoegde waarde dit heeft. Wat doet een bewegingstechnoloog precies? We vragen het Bonita Janse, bewegingstechnoloog bij Basalt Kinderrevalidatie. 

Technologie voor meer zelfstandigheid

"In deze pilot houd ik me bezig met het integreren van technologie in de behandelingen voor kinderen. Dit kan zijn voor therapiedoelen of om zelfstandigheid te creëren voor kinderen en jongeren in het dagelijks leven en vrijetijdbesteding. Ik kijk naar de technologie die we al beschikbaar hebben, hoe we die beter kunnen inzetten, en welke nieuwe technologieën we misschien nog nodig hebben. Denk aan slimme oplossingen die kinderen en jongeren met een beperking helpen zelfstandiger te worden. Het kan gaan om simpele handelingen zoals het bedienen van verlichting, de televisie, tablet of mogelijkheden om te gamen. Voor iemand met een beperking zijn dit geen vanzelfsprekende dingen, maar met de juiste technologie kan dit een wereld van verschil maken."

Dankzij deze slimme technologieën krijgen onze patiënten meer vrijheid en controle over hun eigen omgeving. "Dit betekent bijvoorbeeld dat kinderen vanuit bed zelf het licht kunnen aan- en uit doen. Of dat ze zelf een spelletje op de tablet kunnen aanzetten of een filmpje kunnen kijken met behulp van speciale lichtgevende knoppen (zie foto). Dit is niet alleen handig, maar het vergroot ook hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen." voegt Bonita toe.

Waarom is dit belangrijk?

"Zelf kunnen bepalen wat er op tv komt of hoe warm het in huis is, of meedoen aan een game lijkt misschien iets kleins, maar voor iemand met een beperking betekent het een stukje autonomie terugwinnen en toegang tot online sociale activiteiten. Technologie geeft kinderen die bij ons revalideren de kans om meer zelf te doen, zonder steeds afhankelijk te zijn van anderen. Dit maakt niet alleen het leven van de patiënt makkelijker en leuker, maar ontlast ook hun omgeving," vertelt Bonita. “Daarnaast kan technologie ook worden ingezet tijdens de behandeling bij Basalt. Zo hebben we een ruimte met een ‘active floor’, een interactieve vloer die reageert op bewegingen of aanrakingen om balans of een beweging te oefenen. Ook hebben we de ‘moofie’, dat is een stok die een liedje afspeelt als het kind een bepaalde specifieke beweging goed doet. Stopt de beweging dan stopt ook het liedje. Als kinderen beloond worden door bijvoorbeeld een muziekje dan motiveert hen dit enorm en maakt het voor hen de therapie voor hen leuker.”

Een brug naar de Week van de Toegankelijkheid

Bonita: ”De pilot is voor zover ik weet nieuw in Nederland. Het is een stap richting meer toegankelijkheid en inclusie, iets waar we tijdens de Week van de Toegankelijkheid extra aandacht aan willen geven.” Deze week staat in het teken van bewustwording en initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Bij Basalt dragen we hier graag aan bij door slimme technologieën in te zetten die onze patiënten meer zelfstandigheid en regie over hun eigen leven bieden.

Bij Basalt geloven we dat het vergroten van de zelfstandigheid van onze patiënten essentieel is voor hun herstel en welzijn. Met de inzet van slimme technologieën draagt de bewegingstechnoloog hier op een innovatieve manier aan bij. Een mooie stap richting meer vrijheid en regie voor iedereen die bij ons revalideert!

 

 


Deel dit bericht:




Terug