Onderzoek naar gebruik van Promis vragenlijsten bij patiënten met een beroerte

Geplaatst op: 16 augustus 2022

Basalt zet steeds vaker vragenlijsten in om te meten hoe het met een revalidant gaat en wat de uitkomsten van de revalidatiebehandeling zijn. Met een vragenlijst meten we de mening en waardering van de patiënt over zijn gezondheid of verschillende aspecten daarvan. Maar welke vragenlijst meet zo betrouwbaar mogelijk hoe het met de patiënt gaat? En met welke vragenlijst voorkom je dat je te veel, niet-relevante en onduidelijke vragen stelt? Om dit vast te stellen, kijk je naar de meeteigenschappen van zo’n vragenlijst.

Nieuwe vragenlijsten

Er wordt in Nederland en daarbuiten steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe, veelbelovende vragenlijsten: de PROMIS vragenlijsten. PROMIS staat voor Patiënt Reported Outcomes Measurement Information System. Er zijn verschillende PROMIS vragenlijsten, die allemaal gezondheid of een specifiek aspect hiervan meten zoals lichamelijk functioneren of vermoeidheid. Deze vragenlijsten zijn mogelijk ook heel geschikt om te gebruiken binnen revalidatiecentra voor bijvoorbeeld patiënten met een beroerte. Maar leveren deze vragenlijsten wel betrouwbare resultaten op bij deze patiënten? En wat zegt een verandering in een uitkomst van de vragenlijst?

Om deze vragen te beantwoorden, deden Henk Arwert en Diana Oosterveer, revalidatieartsen en senior onderzoekers bij Basalt, met hun onderzoeksgroep literatuuronderzoek naar het gebruik en de meeteigenschappen van PROMIS vragenlijsten bij patiënten met een beroerte.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat PROMIS vragenlijsten beperkt werden ingezet bij patiënten met een beroerte. In 9 databases met wetenschappelijke artikelen, werden 27 artikelen gevonden, waarin 11 PROMIS vragenlijsten werden gebruikt in onderzoeken. De meeste artikelen kwamen vanuit de Verenigde Staten. De meeteigenschappen van PROMIS vragenlijsten bij patiënten met een beroerte blijken nog niet uitvoerig onderzocht. Er was 1 PROMIS vragenlijst waar genoeg gegevens beschikbaar waren om iets te zeggen over de kwaliteit van dit meetinstrument. Dit is de PROMIS Global Health vragenlijst. De meeteigenschappen die van deze vragenlijst zijn onderzocht, zijn goed.

Conclusie

PROMIS vragenlijsten worden steeds vaker ingezet bij patiënten met een beroerte. Om echt iets met de uitkomsten van deze vragenlijsten te kunnen, is het nodig om te weten of PROMIS vragenlijsten goede meeteigenschappen hebben. Het onderzoek van de onderzoeksgroep van Henk en Diana draagt hieraan bij. Voor 1 vragenlijst lijkt dit het geval, maar voor andere PROMIS vragenlijsten is er meer onderzoek nodig naar de meeteigenschappen om te weten of we deze vragenlijsten goed kunnen gebruiken in de revalidatiezorg voor patiënten met een beroerte.

Wetenschappelijke publicaties

Het volledige onderzoek is beschreven in 2 artikelen:


Deel dit bericht:




Terug