dr. Thea Vliet Vlieland
Als hoogleraar ben ik betrokken bij verschillende onderzoeken binnen de onderzoekslijnen van Basalt:
- Waardegedreven zorg, met een accent op e-health en zorgtechnologie
- Actieve leefstijl
- Participatie kind en jongere met NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel)
Binnen deze onderzoekslijnen vallen verschillende onderzoeksprogramma’s en onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het SCORE-onderzoek onder leiding van Diana Oosterveer, ‘Basalt in Beweging’ onder leiding van Rienk Dekker, Aleid de Rooij, Jorit Meesters en Monique Berger en ‘Meedoen met Resultaat’ onder leiding van Menno van der Holst en Florian Allonsius.
Al deze onderzoeken hebben tot doel om de kwaliteit en toegankelijkheid van medisch specialistische revalidatie te vergroten. Qua doelgroepen focussen de projecten zich vooral op mensen met NAH. Een groot deel van de onderzoeken worden uitgevoerd in het kader van promotietrajecten, met verschillende afgeronde proefschriften als eindresultaat.”
Impact
“De noodzaak om de kwaliteit en toegankelijkheid van medisch specialistische revalidatie te behouden en zo mogelijk te vergroten, tegen aanvaardbare kosten, neemt alleen maar toe. Basalt levert hieraan een actieve bijdrage met verschillende projecten op het gebied van zorgevaluatie in het kader van waardegedreven zorg, innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Door gedegen evaluaties van zowel bestaande zorg als zorgvernieuwing kunnen hele concrete aanbevelingen worden gedaan voor verbeteringen van de revalidatiezorg. Bij deze evaluaties worden patiënten die gebruik maken van medisch specialistische revalidatie en zorgverleners, binnen en buiten Basalt nauw betrokken.”
Lees meer over het onderzoek op de website van Basalt
Over Thea
“De vragen wat de zorg voor patiënten precies voor hen oplevert en op welke punten deze kan worden verbeterd hebben mij altijd beziggehouden. Als je uitkomsten van zorg wilt interpreteren of vergelijken tussen bijvoorbeeld revalidatiecentra moet je natuurlijk goed weten welke zorg precies is aangeboden. Dat is niet zo gemakkelijk, want de zorg die in de medisch specialistische revalidatie wordt geboden bestaat vaak uit veel verschillende onderdelen en er zijn vaak meerdere zorgverleners in het behandelteam betrokken. Daarom is het belangrijk om niet alleen de uitkomsten, maar ook de zorgprocessen zelf inzichtelijk te maken. Maar ik heb niet alleen interesse in uitkomsten die in getallen kunnen worden uitgedrukt. De perspectieven van patiënten en zorgverleners en andere betrokkenen op de zorgverlening en de uitkomsten ervan, en hun wensen, behoeften en suggesties voor verbetering zijn ook van groot belang. Tot slot moeten alle verbeteringen en vernieuwingen hun weg vinden naar de praktijk. De manier waarop dat het beste kan gebeuren is maatwerk, en implementatieonderzoek is daarom een belangrijk onderdeel van mijn werk.
Opleiding
1996 Proefschrift ‘Multidisciplinary team care in rheumatoid arthritis’
1983-1990 Geneeskunde, Universiteit Leiden
1979-1983 Fysiotherapie, Academisch Ziekenhuis Leiden
In de media
- 100 maanden: onderzoek naar gevolgen beroerte op lange termijn, interview met hoogleraar Thea Vliet Vlieland en senior onderzoeker en revalidatiearts Diana Oosterveer
- Implementeren en de-implementeren: een zaak van lange adem, publicatie ZonMW (pdf)
Publicaties
Kijk voor een overzicht op Orcid
Contactgegevens
E-mail: t.p.m.vliet_vlieland@lumc.nl
LinkedIn: Thea Vliet Vlieland - Leiden University Medical Center | LinkedIn