Niet vergeten, slim eten!
Door: Katja Passchier, Diëtist Kinderrevalidatie, Vroeg Behandeling, Team Schoolgaande Jeugd, Jongerenpoli, Basalt Leiden
Sommige kinderen die voor het eerst bij mij op consult komen voelen zich moe, hebben weinig concentratie, hebben buikpijn, moeten spugen en hebben weinig zin in eten. Als het gewicht dan ook nog eens niet bij de lengte past en bewegen lastig is, dan zitten we in een vicieuze cirkel die ernstige gezondheid- en welzijn risico’s met zich mee kan brengen. En dat, terwijl deze kinderen ook al te maken hebben met een aandoening of syndroom en hun energie hard nodig hebben.
Milan van 11 jaar volgt vanwege een hersenbeschadiging, Cerebrale Parese (CP), een behandelingstraject in ons revalidatiecentrum, waar we een speciale afdeling ‘Kinderrevalidatie’ hebben. Naast dat eten en drinken voor hem door zijn aandoening lastig gaat, heeft Milan vaak buikpijn en een moeizame stoelgang. Met de medicijnen die hij krijgt voor zijn epilepsieaanvallen, is zijn stoelgang de laatste tijd verslechterd. Naast dat dit niet prettig is, heeft dit ook zijn weerslag op zijn eetlust, waardoor hij niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij wel hard nodig heeft.
Samen met de revalidatiearts en de logopedist kijken we naar een geschikte behandeling voor Milan. Het probleem is misschien wel met medicijnen op te lossen, maar we kiezen liever voor een methode met slim eten. Milan krijgt al zoveel medicijnen en bovendien kan slim eten meer voor Milan doen, omdat het ook op zoveel andere zaken ingrijpt. Een juiste darmbalans levert Milan ook meer energie om zo goed mogelijk met zijn aandoening om te gaan. We kiezen voor voeding met veel vezels en 1,5 liter vocht per dag, waardoor de stoelgang beter kan worden gereguleerd. Dit zou voor minder buikpijn, minder opgeblazen gevoel en dus meer eetlust moeten zorgen.
Omdat Milan door zijn CP moeite heeft met kauwen en slikken, kijk ik samen met de logopedist naar manieren om Milan veilig en beter te laten eten. Met de moeder van Milan bespreek ik wat hij lekker vindt en wel zou willen proberen, en stel ik een voedingsschema op met vezelrijke producten zoals fruit, groente, volkorenbrood, pap, aardappelen, volkoren pasta of zilvervliesrijst, noten of peulvruchten. Daarbij houd ik rekening met hoeveelheden en manier van bereiden zodat Milan veilig en gemakkelijk kan eten. Door bijvoorbeeld verschillende soorten groenten en linzen te pureren tot een dikke saus kan Milan makkelijker macaroni met groenten en peulvruchten eten, en een glad gemixte fruitsmoothie met een eetlepel havermout is een goed ontbijtalternatief. Een eetlepel pindakaas (100% gemalen nootjes zonder zout) door zijn eten levert veel extra vezels, eiwitten en andere gezonde stoffen op.
Inmiddels is de moeder van Milan overgestapt op andere producten en lukt het drinken vrij goed, mede door de handige drinkfles van de logopedist. Het lijkt beter te gaan met de buikpijn. Wel is het lastig om meer te eten dan Milan gewend was. Hiervoor kunnen we eventueel een medisch vezelpreparaat inzetten wat opgelost kan worden in water en door zijn voeding heen gemixt kan worden. Ik blijf Milan’s eetpatroon, lengtegroei en gewicht nauwlettend volgen, zodat ik kan bijsturen als dit nodig is.
Een kinderdiëtist in de Kinderrevalidatie heeft kennis en ervaring met de complexe zorg van kinderen met een syndroom of aandoening. Samen met de ouders gaan we een proces in waarbij we kijken naar het kind, de situatie en de voeding die daar het beste bij past. Zo nodig zetten we een supplement, preparaat of medische kinderdrinkvoeding in. Want, met slim eten kunnen we kinderen met een aandoening of syndroom meer energie en kwaliteit van leven geven.
Deel dit bericht:
Terug