Van zorg naar vertrouwen: hartrevalidatie bij Basalt

Auteur: Sander Rodrigo, cardioloog | Geplaatst op: 29 september 2024
Categorie: Hartrevalidatie

Vandaag is het de Wereld Hart Dag, een dag waarop we stilstaan bij de impact van hart- en vaatziekten. Dankzij preventie en verbeterde behandelingen is de overleving van patiënten met hart- en vaatziekten de afgelopen decennia flink gestegen. Toch hebben nog veel mensen te maken met de nare gevolgen van hartproblemen. Hartrevalidatie biedt deze patiënten ondersteuning bij lichamelijk en mentaal herstel en helpt hen om beter om te gaan met de fysieke en emotionele uitdagingen die deze aandoeningen met zich mee kunnen brengen.

Hartproblemen kunnen het leven flink op z’n kop zetten. Een hartinfarct, hartfalen of een andere hartaandoening kan niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en sociaal zwaar zijn. Na een operatie in het ziekenhuis kan de onzekerheid thuis toeslaan: "Wat mag ik wel of niet doen? Krijg ik nog een infarct?" Dit kan zelfs leiden tot angstklachten of een depressie. Patiënten kunnen moeite hebben met dagelijkse taken zoals boodschappen doen of hebben vragen over hoe ze hun werk weer kunnen hervatten. Ook de partner en andere gezinsleden kunnen zich onzeker voelen over wat ze wel of niet kunnen vragen van de patiënt. Daarom is hartrevalidatie voor patiënten na een hartoperatie of met een chronische hartaandoening belangrijk. We kijken daarbij niet alleen naar het hart, maar ook naar de mens en zijn naasten. We helpen patiënten fysiek en mentaal sterker te worden én om weer grip te krijgen op hun leven.

Veel hartpatiënten die bij ons revalideren volgen een poliklinisch traject. Maar soms is dat niet genoeg. Daarom bieden we als een van de weinige revalidatiecentra in Nederland ook klinische hartrevalidatie. Dat doen we al meer dan 30 jaar. Er komen patiënten uit alle delen van het land om bij Basalt klinisch te revalideren. Deze zorg is een uitkomst voor patiënten met complexe hartproblematiek die na een ziekenhuisopname nog veel zorg nodig hebben en niet naar huis of een herstelplek kunnen. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die een steunhart hebben gekregen als laatste redmiddel wegens uitbehandeld hartfalen. Zij hebben vaak een lange tijd op de intensive care doorgebracht en zijn ernstig verzwakt. Dit kan leiden tot problemen op veel verschillende vlakken zoals cognitieve en mentale problemen en problemen met het bewegingsapparaat. Daarnaast is er de expertise nodig om goed met het steunhart om te kunnen gaan. Bij Basalt hebben we de kennis en de middelen om hen te helpen. Na een vaak intensieve behandelperiode zien we dat veel van deze patiënten lopend onze kliniek weer verlaten! Momenteel hebben we vijf bedden voor klinische hartrevalidatie. We zijn van plan dat aantal de komende jaren te verdubbelen, zodat we nog meer patiënten kunnen helpen.

Wij bieden onze zorg altijd met een multidisciplinair team. Onze cardiologen zijn gespecialiseerd in hartrevalidatiezorg en werken samen met revalidatieartsen, verpleegkundig specialisten en arts-assistenten, fysiotherapeuten, bewegingsagogen, psychologen, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers, diëtisten en verpleegkundigen. We bespreken de voortgang van onze patiënten regelmatig in teamverband om ervoor te zorgen dat de zorg goed op elkaar is afgestemd. Met het team kijken we met een brede blik naar de patiënt en kunnen ook andere specialisten binnen Basalt inschakelen als dat nodig is. Zo hebben we bijvoorbeeld een speciaal behandelprogramma voor mensen die na een hartstilstand problemen hebben met het geheugen en concentratie. We werken daarbij samen met de specialisten op het gebied van neurologische revalidatie.

Bij Basalt staan we klaar om hartpatiënten te ondersteunen op hun weg naar herstel. Samen met hen en hun naasten werken we aan een toekomst waarin zij weer volop en met vertrouwen kunnen deelnemen aan het leven.

Deel dit bericht:




Terug