Vandaag is het Wereldkankerdag...

Auteur: Kim van der Wissel | Geplaatst op: 04 februari 2022

Door: Kim van der Wissel, Maatschappelijk Werker Oncologische Revalidatie bij Basalt

In mijn afstudeerjaar als maatschappelijk werker werd ik voor het eerst geconfronteerd met kanker. Mijn moeder bleek een hersentumor te hebben. Niet alleen haar leven stond op z’n kop, maar ook dat van mij en anderen om haar heen. Na een succesvolle operatie werd mijn moeder uiteindelijk tumorvrij verklaard, maar zij kampt nog altijd met problemen. Ze heeft moeite met haar geheugen, overzicht houden, verbanden leggen, concentratie en energie. In de periode na de operatie voelde mijn moeder zich vaak alleen en aan haar lot overgelaten. Hier ontstond mijn aspiratie om als medisch maatschappelijk werker aan de slag te gaan.  

Uit cijfers van het NFK blijkt dat 65% van de kankerpatiënten te maken krijgt met de late gevolgen van kanker. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid (68%), verminderde lichamelijke conditie (54%), seksuele problemen (44%), concentratieproblemen (40%) en geheugenproblemen (37%). Mensen ervaren hierdoor beperkingen in hun dagelijks leven.

Kanker is ingrijpend. Niet alleen worden mensen geconfronteerd met hun sterfelijkheid en kwetsbaarheid, ze moeten ook vaak een behandeling ondergaan die hen ziek maakt. Na de fase van behandeling, waarin mensen al hun kracht nodig hebben om deze te ondergaan, komt de fase van bewustwording. Dan komt het besef van wat men heeft meegemaakt en wat de impact ervan is. In mijn werk als maatschappelijk werker voor de oncologische revalidatie bij Basalt in Leiden, zie ik dit besef bij mensen indalen met alle bijbehorende emoties. Emoties die een heel normale reactie zijn op een abnormale gebeurtenis.


Steeds weer ben ik onder de indruk van de uitdagingen waar kankerpatiënten voor staan: de rouw om wat iemand is kwijtgeraakt, de onzekerheid en angst dat de ziekte terugkomt, en het vinden van een nieuwe balans. Aan de andere kant is er de veerkracht, de bereidheid zich kwetsbaar op te stellen, en de zoektocht naar wat écht belangrijk is in het leven. Door te praten over hun ervaring, te werken aan conditie en gezonde levensstijl, en het leren verdelen van de beperktere energie, vindt men weer een nieuwe balans.

Kanker is er. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of heeft gehad. Het is daarbij belangrijk te onthouden dat het herstelproces van de patiënt vaak pas begint als de behandeling is afgerond. Vandaag, op Wereldkankerdag, staan we stil bij deze ziekte, waarbij het belangrijk is te beseffen dat het niet alleen draait om succesvol behandelen, maar ook om succesvol herstel. Iets waar we met z’n allen aan kunnen bijdragen.

Deel dit bericht:




Terug