Zweten tegen MS
Als Revalidatiearts bij Basalt locatie Westeinde en in het HMC zie ik regelmatig patiënten met MS. Het merendeel is jong als ze de diagnose krijgen – tussen de 20 en 40 jaar. MS treft vaker vrouwen dan mannen. Bij MS is de aansturing van de spieren vanuit de hersenen of het ruggenmerg verstoord. We weten steeds meer over de ziekte en er zijn steeds meer behandelingen die progressie van de ziekte kunnen vertragen. Helaas is er nog heel veel dat we ook niet weten en er is nog geen genezing mogelijk. Daarom is het zo belangrijk dat we vandaag wederom stilstaan bij ‘Wereld MS dag’. Want, wat je aandacht geeft, groeit. En wat ik vooral wil laten groeien is het besef van belang van bewegen bij de bestrijding van de beperkingen van deze ziekte.
Bewegen is belangrijk, dat is algemeen bekend. Dat geldt voor iedereen, temeer als je door een aandoening of ongeval lichamelijk beperkt bent. Bewegen maakt een groot onderdeel uit van een revalidatietraject bij Basalt. Daarbij is het belangrijk om het lichaam fysiek sterker te maken, maar bewegen heeft ook een enorme invloed op de hersenen. Wat veel mensen niet weten is dat MS patiënten last kunnen krijgen van depressiviteit, angst, vermoeidheid en problemen met slapen en nadenken. Veel bewegen kan hierbij het verschil maken en onderzoek heeft aangetoond dat intensieve fysieke training kan leiden tot minder moeheid en meer activiteit.
Poliklinische revalidatiebehandeling voor MS patienten wordt op 7 locaties van Basalt aangeboden. Er is momenteel een trainingsprogramma in ontwikkeling waarbij patienten hun kracht, conditie en functionele vaardigheden kunnen trainen volgens een vast programma, met accenten gericht op hun hulpvraag en wensen. Het is ons voornemen om dit programma op alle locaties van Basalt te implementeren, zodat onze patienten op alle locaties op dezelfde wijze aan hun fysieke doelen kunnen werken.
Een voorbeeld van zo’n doel kan bijvoorbeeld zijn om weer zelfstandig lopend boodschappen te kunnen doen. Sommige mensen zijn wel heel ambitieus: zo heb ik een patiente die van plan is om mee te doen aan “Klimmen tegen MS”. Tijdens dit evenement zal zij de Mont Ventoux gaan beklimmen: 20 kilometer met 1600 hoogtemeters lopen naar de top! Een enorme prestatie, die alleen met een goede voorbereiding, motivatie en vastberadenheid volbracht kan worden. Zij laat zien hoeveel er mogelijk is en ik hoop dat zij anderen inspireert om ook hun fysieke grenzen te verleggen.
Ik hoop dat iedereen na het lezen van deze blog het belang van bewegen bij MS weer scherp op het netvlies heeft staan en met mij het belang van “zweten tegen MS” uitdraagt!
Deel dit bericht:
Terug