Behandelteam

De kracht van Basalt is dat we werken met multidisciplinaire teams. Dat betekent dat je hulp krijgt van een heel team van behandelaars. Elke behandelaar heeft zijn eigen specialisme.
Afhankelijk van jouw situatie, zitten er in jouw team:

De revalidatiearts heeft de leiding over jouw team en is eindverantwoordelijk voor jouw behandeling. Heb je vragen of zijn er medische problemen, dan kan de revalidatiearts je helpen. Hij heeft ook contact met je huisarts en eventuele andere specialisten.

De bewegingsagoog werkt in de sportzaal of in het zwembad. Hij begeleidt je bijvoorbeeld bij het zwemmen of ontspannen. Wedden dat je door hem zin krijgt in bewegen? Je gaat je steeds fitter voelen en leert je grenzen te verleggen. Uiteindelijk weet je precies welke sport goed is voor jou. 

De ergotherapeut helpt je om de dagelijkse bezigheden beter uit te kunnen voeren. Wassen, gel in je haar doen, hobby’s, school, vervoer, werk, wat jij wilt komt aan bod. 
Soms lukt het niet zonder wat extra ondersteuning. Geeft niks, de ergotherapeut adviseert je dan over voorzieningen of hulpmiddelen, zoals een spalk, een rolstoel of aangepast bestek. Klinkt misschien niet cool, maar als je weet hoe je ze kan gebruiken, kan je veel meer leuke dingen doen. 
Als je aanpassingen nodig hebt, thuis, op school of op je werk, brengt de ergotherapeut daar eerst een bezoek om te kijken wat de beste oplossing voor jou is.

De fysiotherapeut leert je zo goed mogelijk bewegen. Als je een stoornis hebt in je spieren, gewrichten of centraal zenuwstelsel (zoals je hersenen) is bewegen soms lastig. De fysiotherapeut gaat met je oefenen. Wat je al kan, ga je steeds verder trainen. Je oefent alleen, samen met de therapeut of in een groep. 
Trainen doe je in een behandelkamer, onze sportzaal of in ons zwembad. Als je daarbij hulpmiddelen (krukken (er zijn hele toffe), spalken, of protheses) nodig hebt, leert de fysiotherapeut je hoe je die gebruikt.

Bij de logopedist kom je als je moeite hebt met spreken en/of het gebruik van taal. Misschien snap je andere mensen niet zo goed, of snappen zij jou niet. Dat is best vervelend. Met oefeningen - en soms ook hulpmiddelen - gaat het al een stuk beter.
 Als spreken echt niet goed lukt, kan de logopedist samen met jou kijken wat andere opties zijn. Dat zijn er vaak meer dan je denkt.
Ook als je moeite hebt met eten, slikken of niet zo goed hoort, kun je terecht bij de logopedist.

De maatschappelijk werker is er voor jou als je emotionele of praktische vragen hebt. Een beperking verandert je leven. Jij - en ook de mensen om je heen - moeten dat toch maar zien te verwerken. (Groeps)gesprekken met de maatschappelijk werker kunnen daarbij helpen.  
De maatschappelijk werker kan je ook tips geven over werk, geld, wonen en vervoer. Zo nodig en als jij dat wilt, heeft hij ook contact met je ouders en je omgeving.

De psycholoog bekijkt jouw leervermogen en gedrag. Als je een hersenaandoening hebt, onderzoekt hij bijvoorbeeld je concentratie, je geheugen en hoe je denkt. De resultaten verwerkt hij in een advies. 
Als jouw situatie erg is veranderd, kan dat ook je gedrag veranderen. Of misschien vind je het accepteren niet zo makkelijk. De psycholoog kan je daar dan bij helpen. Dat kan 1-op-1, maar ook in een groep. Daarin zitten jongeren die met dezelfde soort vragen zitten als jij. Jullie zullen veel in elkaar herkennen en dat helpt bij het verwerken van jouw problemen. 

Relaties en seksualiteit zijn voor iedereen spannende onderwerpen. Bij ons kun je er open over zijn. Onze seksuoloog beantwoordt al je vragen over (het aangaan van) relaties en seksualiteit. Of je je gesprekken samen met je vriend of vriendin hebt, 1-op 1, of in een groep, is helemaal aan jou. 

Bij de verpleegkundige kun je terecht met vragen over wond- en huidverzorging, medicijngebruik en problemen met plassen of poepen. Zij kan je alles vertellen over hulpmiddelen daarbij of manieren om je situatie te verbeteren.