Oefenen van dagelijkse handelingen
Als u dagelijkse handelingen wilt oefenen met uw kind, neem daar dan de tijd voor en zorg dat uw kind er zin in heeft. Zorg voor een rustige plek met niet te veel prikkels die kunnen afleiden. Begin met makkelijke activiteiten zodat uw kind succeservaringen kan op doen. Deel de activiteit op in stapjes. Op deze manier houdt u het voor uw kind duidelijk. Gaat er een stapje goed, maak het dan een beetje moeilijker of laat uw kind meerdere stappen van een activiteit achter elkaar doen. Veel oefenen en herhalen zorgt er voor dat de activiteit steeds een beetje makkelijker gaat en uiteindelijk vanzelf gaat.
Als uw kind bijvoorbeeld wil leren veters strikken, leer dan eerst de knoop aan. Oefen dit een aantal keer. Als dit goed gaat leert u de strik aan. Op het laatst kan ook de dubbele knoop worden aangeleerd. U kunt gebruik maken van het Basalt filmpje veters strikken (klik op Dagelijkse dingen) op de kinderpagina om het duidelijker voor uw kind te maken. Op de site staan meer filmpjes van een aantal dagelijkse handelingen.
Zelfstandigheid en zelfvertrouwen
Als een kind dingen zelfstandig leert te doen, geeft dit het kind zelfvertrouwen. En dat zelfvertrouwen is nodig om als kind verder te gaan onderzoeken, uit te proberen en te testen met nieuwe vaardigheden. Wanneer kinderen denken (erop vertrouwen) dat ze iets kunnen, zullen ze ook weer meer gaan proberen. Daarom is het zinvol om de zelfstandigheid goed aan te moedigen! Voor ouders is het niet altijd makkelijk om dit in de praktijk uit te voeren, want we zijn geneigd om kinderen ‘even snel te helpen’. Dat lijkt op dat moment makkelijker, maar het helpt meestal niet in de ontwikkeling van zelfstandigheid en zelfvertrouwen. De korte animatiefilm ‘Piper’ laat zien hoe zelfstandigheid aangeleerd kan worden en daarmee het zelfvertrouwen wordt vergroot.
Structuur
Structuur is heel belangrijk voor elk kind in elke situatie. Om structuur te kunnen bieden, kunnen schema’s of dagritmekaarten helpen. Op de site www.gratisbeloningskaart.nl kunt u verschillende voorbeelden van dagritmekaarten vinden.
U kunt de kaarten volledig gebruiken, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de plaatjes los te knippen en in díe volgorde op te plakken die voor uw kind het meest handig is.
Ook kan het zinvol zijn om in de thuissituatie een planbord in te zetten om meer overzicht te krijgen over de week. Een planbord biedt houvast, geeft een gevoel van veiligheid en rust. Met een planbord is voor een kind duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt waardoor ongewenst of onrustig gedrag mogelijk minder wordt. Een planbord is bijvoorbeeld te koop via de Hema, Kruidvat of de boekhandel. Wanneer uw kind (nog) niet kan lezen dan kan er gewerkt worden met plaatjes.
Opvoeden
Een kind opvoeden met een beperking of handicap kan veel (extra’s) vragen van ouders. Basalt biedt begeleiding aan ouders om het beste uit zichzelf te halen. Als ouder bent u als eigenlijk co-therapeut en een belangrijke schakel in de ontwikkeling van uw kind.
De begeleiding kan zich richten op hoe u als ouder uw kind zo goed en ver mogelijk begeleidt naar zelfstandigheid op een manier die bij u en uw kind past. Deze zelfstandigheid draagt bij aan hoe uw kind naar zichzelf kijkt (het zelfbeeld). Een kind met een positief zelfbeeld zit vaak goed in zijn vel en kan omgaan met tegenslagen. Daarnaast kan er in de ouderbegeleiding aandacht zijn voor positief opvoeden, en hoe u als ouder om kan gaan met uw eigen emoties en dat van uw kind.
Thuisspeelboek
Het thuisspeelboek bevat uitgewerkte spelideeën en liedjes. Ook vindt u er filmpjes van verschillende activiteiten en opnames
van de liedjes. Deze kunt u bekijken door de linkjes die onder de liedjes staan, aan te klikken. Klik hier voor het thuisspeelboek.
Liedjes en spreekteksten
Op de website Kijk! Ik ben een kikker staan liedjes en spreekteksten over thema’s die de kinderen aanspreken, zoals ‘Dit ben ik’, ‘Wat gaan we doen vandaag?’, ‘Wij maken muziek!’, ‘Dol op dieren’ en ‘Wat een weertje!’.
Positief zelfbeeld
Op deze site kunt u vinden wat u als ouder kunt bijdragen bij de ontwikkeling van een positief zelfbeeld, inclusief poster.