Meedoen?! Next Step
Doel: Het bevorderen van juiste zorg – op het juiste moment - op de juiste plek voor jongeren met NAH en hun gezin, met aantoonbaar positief effect op het verminderen van de ziektelast voor de doelgroep en ouders/gezin.
Meedoen?! Next Step wordt uitgevoerd in samenwerking met alle centra voor Medisch Specialistische Revalidatie (MSR) in Nederland. Stapsgewijs en gezamenlijk ontwikkelen, implementeren (landelijk) en evalueren we een uniform behandelprogramma voor de MSR, met onderbouwde aanbevelingen voor besluitvorming, startmoment, intensiteit, duur, vorm, inhoud en follow-up. Hierbij is er speciale aandacht voor voorlichting aan jongeren, delen van ervaringsdeskundigheid, (multi)disciplinaire cognitieve MSR, gezinsgericht werken en transities naar volwassenheid. Het programma wordt mede ingericht op basis van wensen en behoeften van de doelgroep en ouders, value based zijn en zich richten op optimale eigen regie en eigenaarschap. Faciliteren van het (digitaal) contact met andere jongeren met hersenletsel maakt nadrukkelijk deel uit van het programma. Doorlopend onderzoek start naar resultaten en tevredenheid en voedt periodieke aanpassingen van het behandelprogramma.
Het aanbod wordt ingebed in de regionale zorgketen en samenwerking tussen regionale partners wordt bevorderd. Er wordt gezamenlijk inzicht verkregen in aantallen, routing en risico’s en voorspellende factoren voor participatieproblemen en gezinsimpact.
In januari 2021 zijn in 11 centra voor MSR ‘lokale kartrekkers' gestart. In maart 2021 is een nieuwe, digitale meetset geïmplementeerd in 14 centra voor MSR, die aan alle nieuwe patiënten wordt aangeboden in het kader van reguliere zorg en voor onderzoek opnieuw wordt aangeboden bij afronding van revalidatiebehandeling en 12 maanden later. In juni starten Delphirondes om stapsgewijs tot een gezamenlijk MSR behandelprogramma te komen in februari 2022. In oktober 2021 starten per regio activiteiten om het aanbod in de zorgketens beter te coördineren en te laten aansluiten.
Subsidie: Hersenstichting ( oktober 2020 - oktober 2023).
Contactinformatie
Menno van der Holst
Frederike van Markus
Florian Allonsius
Arend de Kloet