Robotica

Looptijd: 
Fase van innovatie: 
Projectstatus:

Aanleiding voor innovatie
Basalt streeft er naar de revalidatiebehandeling zo effectief en efficiënt mogelijk te maken, met als doel optimale kwaliteit van zorg en zo veel mogelijk participatiemogelijkheden voor de patiënt. Hiervoor worden de relevante richtlijnen en behandelkaders verwerkt in de behandelprogramma’s en zorgpaden van Basalt. Echter, niet altijd is het mogelijk binnen de organisatorische en financiële kaders de meest optimale zorg te bieden. Door de verwachte toename van het aantal CVA-patiënten met beperkingen van 33 naar 70 miljoen in 2030, is het aantal therapeuten te weinig om iedereen te kunnen bedienen. Nieuwe technologie kan en moet ingezet worden om patiënten voldoende revalidatie te kunnen bieden.  Het is nu al niet altijd mogelijk patiënten zes keer in de week fysio- en/of ergotherapie te bieden, terwijl dat voor bepaalde doelgroepen wel bewezen effectief is. Door innovatieve revalidatiezorg, bijvoorbeeld door het gebruik van robotica of e-health, streven we ernaar toch deze meest optimale zorg te kunnen bieden, nu en in de toekomst.

Doel van innovatie
Het leveren voldoende trainingsmogelijkheden om hoog intensief te kunnen oefeningen doormiddel van robot ondersteunende therapie.

Doelgroep
de apparatur is voornamelijk voor neurollogie patienten ontwikkeld maar kan ook ingezet worden voor andere patiënten (volwassenen, jongeren en kinderen) van Basalt die baat kunnen hebben bij een hoog intensieve trainingsprikkel.

Gebruikte technologie.
Basalt heeft de Reatouch en de ReaPlan van het Belgsiche bedrijf Axinesis ter beschikking voor haar patiënten gesteld.

Onderzoek
Omdat de inzet van deze innovatieve hulpmiddelen binnen onze verschillende revalidatie programma’s te optimaliseren worden verschillende onderzoeksvragen uitgewerkt. Denk aan vragen zoals: Hoe ziet een basis oefenprogramma eruit voor onze patiënten en wat is ervoor nodig om deze aan te bieden aan onze patiënten? Hoe kunnen we realiseren dat onze patiënten echt intensiever trainen (bijv. door zelfstandig zonder therapeut met deze apparatuur te trainen)? Kunnen Behandelaren de meetinstrumenten binnen deze apparatuur gebruiksvriendelijk inzetten en waar zit de meerwaarde hiervan ten opzichte van de wijze waarop wij nu vooruitgang van onze patiënten meten?

Stakeholders
Patiënten en behandelaren (o.a. Neurologie patiënten, Revalidatieartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten) denken mee over de inzet van Robotica binnen de Medische specialistische revalidatie programma’s. Verschillende studenten vanuit de Haagse Hogeschool maar ook promovendi en Arts in opleiding tot Revalidatiearts ontdekken helpen mee met het beantwoorden van de verschillende vragen.  
 
Bevindingen tot nu toe
  • Leukere manier van trainingen
  • Gebruiksvriendelijke apparatuur
  • Patiënten oefenen nu nog niet zelfstandig op de apparatuur 
Eerste conclusies
  • Nieuwe uitdagende trainingsmogelijkheid met veel potentie welke nog sterker geïntegreerd kan worden binnen de revalidatie programma’s voor optimale meerwaarde